Mamina kuhinja: Napravite kolačiće koje će obožavati mališani

Kolačići koji će oduševiti vaše mališane.


Što kažete na spoj jednog od omiljenih namaza, Nutelle, i popularnih šarenih M&M;'s bombončića? Nama zvuči savršeno, a recept potiče sa Instagrama.

Riječ je o receptu za keksiće čija je priprema vrlo jednostavna, a gotovi su za trenutak pa će u njima uživati i veliki i mali.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 125 g maslaca
  • 135 g šećera
  • pola kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 250 g brašna + 100g crne čokolade
    M&M;'s bombone
  • Nutella namaz

Priprema

Jaja dobro umutite pa dodajte šećer i nastavite dok boja potpuno ne posvijetli. Rastopite maslac i dodajte ga u smjesu pa u to dodajte brašno u koje ste prethodno stavili sodu bikarbonu i prašak za pecivo

U to dodajte na sitnije kockice dobro isjeckanu kvalitetnu crnu čokoladu, pa sve dobro rukama povežite.
Malo, po procjeni, dodajte brašna tek onoliko koliko je dovoljno da se smjesa ne lijepi za ruke, ali je vrlo bitno da ne pretjerate da smjesa ne bude suha. Dakle napravite smjesu koja se lako oblikuje.

Odvajajte rukom, razvucite tijesto na dlanu pa stavite punu kašiku Nutelle. Nutellu prekrijte tijestom s dlana, a taj dio gdje je spoj stavite na dno pleha (kojeg ste prekrili papirom za pečenje).

Nemojte štedjeti na namazu jer je neuporedivo ljepše kada se osjeti čokolada kad se zagrize. Oblikovanim kolačićima prije pečenja dodati bombončiće.

Velike kolače peći nekih 11 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj pećnici, a male kolače 9-10 minuta. Kolačići su gotovi kada im donji dio dobije zlatno-žućkasti boju. Površina kolačića treba biti mekana.

Oni se stežu kada se hlade, a tako zadržavaju sočnost. Definitivno nije to to ako se prepeku. Jednom ih spremite i nećete se više zaustaviti.