Rastopljena vještica, mali duhovi, pauci, paukove mreže, crne bube i šišmiši… Ove kolačiće sa tri vrste okusa (vanilija/limun/orasi+mrkva) prikladni su za Halloween, ali naravno možete ih dizajnirati po svom izboru za bilo koju priliku, ne samo Halloween, piše Coolinarka.
Sastojci (za 6 osoba)
Tijesto – osnova:
- 100g brašna
- 100g šećera
- 100g maslaca
- 2 jaja
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika vanilin šećera
Tijesto – dodatak za različite okuse
- 50g orasi
- 1 mrkva, manje veličine
- 1 kašika šećera
- sok od 1 limuna
Krema – osnova
- 120 g maslaca
- 230 g šećera u prahu
Boje za kuhanje
- crna
- narandžasta
- zelena
- žuta
Gotov icing (može u rolama ili u komadima)
- crni, bijeli, narandžaasti, žuti (ili neka boja po vašem izboru)
Dodatak za kremu
- liker od mente – za zelenu kremu
- ekstrakt čokolade – za crnu kremu
- vanilija ekstrakt – za narandžastu kremu
Priprema
Smjesa za “cupcakes”
Ova smjesa je dovoljna za 12 cupcakes-a srednje veličine. Ukoliko imate klasičnu tavu za muffine, onda bi ova smjesa bila dovoljna za oko 6 kolača.
Ovi kolačići su oko 3 cm debljine i 6 cm gornjeg promjera. Redoslijed radnji je sljedeći:
- Maslac ostaviti izvan frižidera da potpuno omekša.
- Dobro pomiješati brašno sa praškom za pecivo.
- U zdjelici istući jaja sa šećerom i vanilin šećerom i zatim dodati u brašno.
- Sve zajedno dobro promiješati sa električnom miješalicom.
- Zagrijati pećnicu na 180 C stepeni.
- Odvojiti smjesu na tri djela. Jedan dio ostavite kako je, za obični biskvit. U drugi dio dodajte sitno naribanu mrkvu i mljevene orahe. U treći dio dodajte 1 kap žute boje za kuhanje i naribanu limunovu koricu, dovoljno je 1 kašičica, i dodati sok od pola limuna.
- Stavljati smjesu u kalup za pečenje cupcakes/mufina. Dodavati samo do 2/3 kalupa, ne smije biti do vrha.
- Peći u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Kad je gotovo izvaditi mafine i ostaviti da se ohlade, najbolje ako ih stavite na tavu sa rešetkama da ne orose.
- Sok od pola limuna pomiješati sa 1 kašikom šećera i 3 kašike vode. Šećer se mora otopiti, zatim polako preliti preko mafina sa limunovom koricom.
Priprema kreme
U dubljoj zdjeli sa električnim mikserom pomiješati omekšali maslac i šećer u prahu. Nikako ne smije maslac biti otopljen u mikrovalnoj ili na šporetu! Samo ga ostavite pola sata izvan frižidera da omekša na sobnu temperaturu.
Miješati dok ne dobijete finu gustu smjesu. Sada odvojite smjesu na tri djela i svaki dio obojite sa bojama za kuhanje. Prvo dodajte 1 kap pa pomiješati te samo ako je preblijedo dodati još 1-2 kapi boje.
Ovaj korak možete preskociti ukoliko želite ostaviti kremu tako kako je, ali ako hoćete dodati drugačiji okus za svaku kremu onda:
- u narandžastu kremu dodati vanilija ekstrakt
- u crnu kremu dodati čokoladni ekstrakt
Ako radite kreme po svojem izboru, onda mozete dodati drugačije boje i okuse.
Stavljati kreme u vrećicu ili špricu za dekorisanje kolača i torti. Pažljivo istiskajte kremu na svaki kolačić. Gotove kolačiće dekorišite sa icing-om u različitim bojama. Ovdje slobodno pustite neka mašta radi svoje.