Mamina kuhinja: Napravite fantastične Halloween kolačiće

Donosimo vam recept za kolačiće koji će oduševiti vaše mališane.


Rastopljena vještica, mali duhovi, pauci, paukove mreže, crne bube i šišmiši… Ove kolačiće sa tri vrste okusa (vanilija/limun/orasi+mrkva) prikladni su za Halloween, ali naravno možete ih dizajnirati po svom izboru za bilo koju priliku, ne samo Halloween, piše Coolinarka.

Sastojci (za 6 osoba)

Tijesto – osnova:

  • 100g brašna
  • 100g šećera
  • 100g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika vanilin šećera

Tijesto – dodatak za različite okuse

  • 50g orasi
  • 1 mrkva, manje veličine
  • 1 kašika šećera
  • sok od 1 limuna

Krema – osnova

  • 120 g maslaca
  • 230 g šećera u prahu

Boje za kuhanje

  • crna
  • narandžasta
  • zelena
  • žuta

Gotov icing (može u rolama ili u komadima)

  • crni, bijeli, narandžaasti, žuti (ili neka boja po vašem izboru)

Dodatak za kremu

  • liker od mente – za zelenu kremu
  • ekstrakt čokolade – za crnu kremu
  • vanilija ekstrakt – za narandžastu kremu

Priprema

Smjesa za “cupcakes”

Ova smjesa je dovoljna za 12 cupcakes-a srednje veličine. Ukoliko imate klasičnu tavu za muffine, onda bi ova smjesa bila dovoljna za oko 6 kolača.

Ovi kolačići su oko 3 cm debljine i 6 cm gornjeg promjera. Redoslijed radnji je sljedeći:

  1. Maslac ostaviti izvan frižidera da potpuno omekša.
  2. Dobro pomiješati brašno sa praškom za pecivo.
  3. U zdjelici istući jaja sa šećerom i vanilin šećerom i zatim dodati u brašno.
  4. Sve zajedno dobro promiješati sa električnom miješalicom.
  5. Zagrijati pećnicu na 180 C stepeni.
  6. Odvojiti smjesu na tri djela. Jedan dio ostavite kako je, za obični biskvit. U drugi dio dodajte sitno naribanu mrkvu i mljevene orahe. U treći dio dodajte 1 kap žute boje za kuhanje i naribanu limunovu koricu, dovoljno je 1 kašičica, i dodati sok od pola limuna.
  7. Stavljati smjesu u kalup za pečenje cupcakes/mufina. Dodavati samo do 2/3 kalupa, ne smije biti do vrha.
  8. Peći u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Kad je gotovo izvaditi mafine i ostaviti da se ohlade, najbolje ako ih stavite na tavu sa rešetkama da ne orose.
  9. Sok od pola limuna pomiješati sa 1 kašikom šećera i 3 kašike vode. Šećer se mora otopiti, zatim polako preliti preko mafina sa limunovom koricom.

Priprema kreme

U dubljoj zdjeli sa električnim mikserom pomiješati omekšali maslac i šećer u prahu. Nikako ne smije maslac biti otopljen u mikrovalnoj ili na šporetu! Samo ga ostavite pola sata izvan frižidera da omekša na sobnu temperaturu.

Miješati dok ne dobijete finu gustu smjesu. Sada odvojite smjesu na tri djela i svaki dio obojite sa bojama za kuhanje. Prvo dodajte 1 kap pa pomiješati te samo ako je preblijedo dodati još 1-2 kapi boje.

Ovaj korak možete preskociti ukoliko želite ostaviti kremu tako kako je, ali ako hoćete dodati drugačiji okus za svaku kremu onda:

  • u narandžastu kremu dodati vanilija ekstrakt
  • u crnu kremu dodati čokoladni ekstrakt

Ako radite kreme po svojem izboru, onda mozete dodati drugačije boje i okuse.

Stavljati kreme u vrećicu ili špricu za dekorisanje kolača i torti. Pažljivo istiskajte kremu na svaki kolačić. Gotove kolačiće dekorišite sa icing-om u različitim bojama. Ovdje slobodno pustite neka mašta radi svoje.