U nastavku možete pročitati recept za idelan doručak za djecu.
Sastojci:
- 300 g kornfleksa,
- 500 g kukuruznih zrna,
- 10 kašika brašna,
- 3 kašike šećera,
- 1 kašičica soli,
- 2,5 dl mlijeka,
- 2 jaja,
- 50 g putera,
- 1/2 litra suncokretovog ulja.
Priprema
U duboku tavu ili šerpu sipajte ulje, stavite na ringlu i uključite na maksimalnu temperaturu da se zagrije. Za to vrijeme stavite kukuruzna zrna da se kuhaju dok ne omekšaju, a u većoj posudi pomiješajte kornfleks, brašno, šećer i so.
U drugoj, manjoj posudi kratko umutite jaja i dodajte mlijeko pa sve dobro promiješajte i sjedinite sa sadržajem u većoj posudi. Mutite mikserom 2-3 minute, zatim dodajte otopljeni puter, kuhana zrna kukuruza i mutite još oko 5 minuta, piše Kuharica.avaz.ba.
Kada ulje bude vrelo, kašikom vadite smjesu (svaka kašika je jedan uštipak) i polako spuštajte u tavu, odnosno šerpu. Pržite svaki uštipak 3 minute dok ne dobije zlatnu nijansu i povremeno ga okrećite. Čim ih izvadite iz tave, stavljajte ih na salvete ili papirne ubruse da se ocijede od ulja. Služite dok je toplo, a kao prilog servirajte med ili džem.