Mamina kuhinja: Iskoristite stari hljeb i pripremite prženice

Pogledajte jednostavan recept za ukusan doručak.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prženice ili jednostavno pohovani hljeb se najčešće služe za doručak, vrlo se jednostavno pripremaju, ne zahtijevaju mnogo sastojaka, a istovremeno su i odličan način da se iskoristi stari hljeb od prethodnih dana.

Prženice se u našoj kuhinji najčešće podrazumijevaju kao slano jelo, dok je slatka verzija poznata kao francuski tost i najčešće se pravi s dodatkom cimeta.

Pored toga što se vrlo lagano priprema, pohovani hljeb je izuzetno ukusan s hrskavom korom i kremastom, mekanom sredinom.

Jedina stvar na koju trebate obratiti pažnju kod prženica jeste da ne pretjerate s mlijekom, jer će onda tijesto biti gnjecavo, piše Klix.ba.

Sastojci:

  • Stari hljeb,
  • 3-4 jaja,
  • pola čaše mlijeka,
  • malo soli i drugih začina po želji,
  • ulje.

Priprema

Narezati hljeb na kriške debljine oko 1,5 centimetara.

U posudi umutiti jaja, dodati mlijeko, so i začine. Umočite kriške hljeba u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.

Zagrijte ulje u tavi, a kriške pecite 2 do 3 minute sa svake strane.

Prženice bi spolja trebalo da budu hrskave i zlatne boje, a smjesa iznutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta. Prijatno!