Prženice ili jednostavno pohovani hljeb se najčešće služe za doručak, vrlo se jednostavno pripremaju, ne zahtijevaju mnogo sastojaka, a istovremeno su i odličan način da se iskoristi stari hljeb od prethodnih dana.
Prženice se u našoj kuhinji najčešće podrazumijevaju kao slano jelo, dok je slatka verzija poznata kao francuski tost i najčešće se pravi s dodatkom cimeta.
Pored toga što se vrlo lagano priprema, pohovani hljeb je izuzetno ukusan s hrskavom korom i kremastom, mekanom sredinom.
Jedina stvar na koju trebate obratiti pažnju kod prženica jeste da ne pretjerate s mlijekom, jer će onda tijesto biti gnjecavo, piše Klix.ba.
Sastojci:
- Stari hljeb,
- 3-4 jaja,
- pola čaše mlijeka,
- malo soli i drugih začina po želji,
- ulje.
Priprema
Narezati hljeb na kriške debljine oko 1,5 centimetara.
U posudi umutiti jaja, dodati mlijeko, so i začine. Umočite kriške hljeba u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.
Zagrijte ulje u tavi, a kriške pecite 2 do 3 minute sa svake strane.
Prženice bi spolja trebalo da budu hrskave i zlatne boje, a smjesa iznutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta. Prijatno!