Mamina kuhinja: Idealna večera od krompira, piletine i sira

Ako ne znate šta ćete danas za večeru, donosimo vam sjajan recept.


Najbolje kod njega je što je jednostavan za pripremiti. Ovaj složenac s piletinom, krompirom i sirom se dodatno zapeče i tako postaje još slasniji. Ako ste i vi u potrazi za jednom kalorijskom “bombom”, isprobajte ovaj recept.

Sastojci

  • 1,5 kg krompira
  • 500 grama pilećeg bijelog mesa
  • 1 veći luk
  • 3 velika jaja
  • 2 jogurta (400 ml)
  • 10 dag ribane gaude ili trapista
  • 5 dag ribanog parmezana ili grana padana
  • sol i papar

Priprema

Piletinu operite i narežite na sitne kockice. Na sitne komadiće nasjeckajte i luk te ga propržite. Kada zažuti, dodajte piletinu, posolite, popaprite i dodatno začinite po želji te sve skupa dinstajte 10-tak minuta.

Krompir ogulite, narežite na kriške srednje debljine, ni previše tanke ni previše debele. Prokuhajte ih kratko oko 5 do 7 minuta pa izvadite pažljivo krompir uz pomoć cjediljke i pustite da se ocijedi.
Jaja razmutite, umiješajte u njih jogurt i malo posolite.

Tavu po želji premažite s malo putera. Prvo dno prekrijte s polovinom prokuhanog krompira koje potom posipajte s polovinom ribane gaude ili trapista. Preko toga stavite piletinu, prelijte s polovinom smjese jaja i jogurta i posipajte s drugom polovinom gaude.

Preko toga posložite ostatak krompira, posipajte s ribanim parmezanom i prelijte s ostatkom smjese jaja i jogurta. Po želji možete posipati s malo sjeckanog vlasca ili peršuna. Pecite složenac na 190 Celzijevih stepeni oko 30 minuta ili dok na vrhu lijepo ne požuti, prenosi zadovoljna.hr.