Najbolje kod njega je što je jednostavan za pripremiti. Ovaj složenac s piletinom, krompirom i sirom se dodatno zapeče i tako postaje još slasniji. Ako ste i vi u potrazi za jednom kalorijskom “bombom”, isprobajte ovaj recept.
Sastojci
- 1,5 kg krompira
- 500 grama pilećeg bijelog mesa
- 1 veći luk
- 3 velika jaja
- 2 jogurta (400 ml)
- 10 dag ribane gaude ili trapista
- 5 dag ribanog parmezana ili grana padana
- sol i papar
Priprema
Piletinu operite i narežite na sitne kockice. Na sitne komadiće nasjeckajte i luk te ga propržite. Kada zažuti, dodajte piletinu, posolite, popaprite i dodatno začinite po želji te sve skupa dinstajte 10-tak minuta.
Krompir ogulite, narežite na kriške srednje debljine, ni previše tanke ni previše debele. Prokuhajte ih kratko oko 5 do 7 minuta pa izvadite pažljivo krompir uz pomoć cjediljke i pustite da se ocijedi.
Jaja razmutite, umiješajte u njih jogurt i malo posolite.
Tavu po želji premažite s malo putera. Prvo dno prekrijte s polovinom prokuhanog krompira koje potom posipajte s polovinom ribane gaude ili trapista. Preko toga stavite piletinu, prelijte s polovinom smjese jaja i jogurta i posipajte s drugom polovinom gaude.
Preko toga posložite ostatak krompira, posipajte s ribanim parmezanom i prelijte s ostatkom smjese jaja i jogurta. Po želji možete posipati s malo sjeckanog vlasca ili peršuna. Pecite složenac na 190 Celzijevih stepeni oko 30 minuta ili dok na vrhu lijepo ne požuti, prenosi zadovoljna.hr.