Mamina kuhinja: Domaća imuno kašica kojoj bebe ne mogu odoljeti

Ova domaća kašica puna je zdravih namirnica koje bi trebale biti potpora organizmu naših najmlađih članova.


Gripe i prehlade rijetko zaobilaze mališane, pa se roditelji često pitaju kako ojačati imunitet svoje djece.

Roditelji čija djeca idu u vrtić ili školu znaju da nekad izgleda kao da djeca uopće ne ozdravljaju, već se samo razbolijevaju u krug. Zato je, prema Baby foode blogu, najbolja opcija u njihovu prehranu dodati što više vitamina koji donekle mogu pomoći imunitetu izboriti se s virusima.

Ova kašica dobraje za bebe od šest mjeseci i može im se služiti kao obrok. Nemojte zaboraviti da se u receptu nalazi kurkuma, ona ima intenzivan pigment i može ostaviti mrlje na tkanini.

Sastojci koji ovu imuno kašu čine zdravim:

Mrkve

Mrkva je puna beta karotena, čiji je jedan od najvažnijih poslova podržati mukozne membrane. One oblažu respiratorni i digestivni trakt, sprječavaju bakterije ući u krvotok, pa samim time umanjuju šanse da se razbolite.

Jabuke

Jabuke sadrže antioksidans koji jača imunološki sistem. Jabuka ovom pireu daje prirodnu slatkoću kako bi ga dijete pojelo s uživanjem.

Narandže

Narandže su pune C vitamina. On podiže nivo antitijela koja se otpuštaju kada vas virus ili bakterija pokušavaju slomiti. Također povećava proizvodnju leukocita koji pomažu organizmu boriti se protiv bakterije ili virusa. Ubacite im u prehranu svježe iscijeđen sok od naranče, jer je to odličan način kako zaštititi vaše mališane od prehlada.

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim medicinskim svojstvima. Kada je u pitanju jačanje imuniteta, đumbir ima antimikrobna i dva prirodna antibiotička svojstva, koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i virusa. Najbolje je za ovaj pire kupiti svjež đumbir, možete ga pronaći u svim prodavnicama.

Kurkuma

Kurkuma se uglavnom koristi kao začin, ali ona također ima različita medicinska svojstva. U sebi sadrži kurkumin, antioksidans koji pomaže imunitetu izboriti se s bakterijom ili virusom. Najčešće je možete naći u obliku praha, tamo gdje stoje začini.

Sastojci za 700 g kašice/pirea:

– 4 srednje mrkve (oguljene i narezane)
– 4 jabuke (bez sjemenki i narezane)
– polovina narandže
– 1,5 – 2,5 cm svježeg đumbira (oguljen i sitno narezan)
– četvrtina kašičice kurkume

Priprema

U srednju posudu ulijte oko 5 cm vode i stavite na srednju vatru. Nakon toga, u posudu stavite umetak za kuhanje na pari. U njega dodajte mrkve i jabuke. Parite ih 12 – 15 minuta, sve dok mrkve ne postanu mekane i mogu se ubosti vilicom. Ostavite hladiti.

Prebacite mrkve i jabuke u blender, pa im dodajte iscijeđen sok od pola naranče. Zatim dodajte đumbir i kurkumu. Blendirajte minutu ili dvije, dok kaša ne postane potpuno glatka. Servirajte bebi kao obrok ili ulijte u vrećicu za kašice za vašu malo stariju djecu.

Kašica može stajati u hladnjaku do tri dana, a u zamrzivaču, pravilno uskladištena, do 4 mjeseca.