– Djeca u uzrastu od četiri do osam godina i dalje formiraju prehrambene navike i lako uče nove ukuse. Roditelji ili oni koji im spremaju obroke treba da pripremaju raznovrsnu svježu hranu, eventualno za dva dana, i održavaju ritam obroka bez uzimanja hrane i grickalica između obroka, priča nutricionista Branka Mirković za portal nova.rs.
Ona napominje da su djeci potrebne sve grupe namirnica, i to nemasna mesa, riba, jaja, mahunarke, mliječni proizvodi, krompir, povrće – svježe, a može i kvalitetno zamrznuto, zatim voće, svježe ili zamrznuto, povremeno orašasti plodovi, testenina i proizvodi od žitarica.
Naša sagovornica izdvaja i preporučen unos kalorija za dječake i djevojčice, kao i količne hrane.
– Kod djece od četiri do osam godina za djevojčice je prava mjera od 1.200 do 1.800 kcal, a za dječake od 1.200 do 2.000 kcal. Količina kalorija se mijenja sa uzrastom i povećava se za djevojčice godišnje prosječno 150 kcal, a za dječake oko 200 kcal u zavisnosti od rasta i aktivnosti. U ovom uzrastu se preporučuju obroci doručak, užina, ručak, užina i večera, koja treba da bude barem sat i po prije spavanja, a doručak treba da je odmah po buđenju, priča Branka Mirković i daje sedmodnevni dječiji meni za jak imunitet.
Prvi dan
Doručak: 3/4 šolje integralnih žitarica (bez dodatog šećera), 150 ml mlijeka i 1 banana
Užina: 1 parče tosta sa puterom i medom i 150 g sezonskog voća
Ručak: 1/2 do 3/4 šolje pileće supe sa rezancima, 1 batak ili karabatak sa 1/2 šolje pirinča, 1/2 šolje barene mrkve i brokolija, pola paradajza
Užina: 1 manji domaći kolač sa višnjama i 150 ml mlijeka
Večera: 100 g dinstane teletine, 4 kašike pirea sa puterom i zelena salata
Drugi dan
Doručak: omlet od 1 ili 2 jajeta, parče hljeba i 150-200 g jogurta
Užina: mafin sa borovicama i 100 g svježih borovnica (mafini se mogu praviti sa sezonskim voćem)
Ručak: 1/2 do 2/3 šolje potaža od mrkve (dodati manju količinu celera), 120 do 150 g morske ribe ispečene u rerni ili grilovane, blitva sa krompirom i miješana salata od paradajza, krastavca i paprike
Užina: koh sa mlijekom i 1 nektarina
Večera: 1 dinstani batak ili karabatak, 1/2 šolje spanaća sa puterom i pavlakom i salata od šargarepe
Treći dan
Doručak: 1 parče hljeba sa domaćom paštetom od sardine, par režnjeva svježe paprike i 2 šljive
Užina: pita sa jabukama i 50 ml mlijeka, 50 do 80 g malina
Ručak: juneća supa sa knedlama, 100 do 150 g dinstane junetine, za prilog 1/2 šolje graška sa mrkvom i 1/2 šolje barenog krompira, krastavac salata
Užina: banana i 3 piškote
Večera: 200 ml mlijeka sa kakaom, parče hljeba sa puterom i 25-30 g praške šunke
Četvrti dan
Doručak: kačamak napravljen na mlijeku i uz malo putera sa izmrvljenim sirom i 1 kajsija
Užina: manje parče pite sa sirom i 2 šljive
Ručak: potaž od tikvica i spanaća (u osnovu dodati mrkvu i celer), tjestenina sa paradajzom i mljevenim mesom, salata od cvekle
Užina: 2 do 4 keksa i jedna jabuka
Večera: 1 kuhano jaje, 1 kiselo mlijeko i 1 parče hljeba
Peti dan
Doručak: 1 parče pite sa zeljem i spanaćem uz dodati sir, 100-500 g jogurta i 1/2 šolje kupina ili malina
Užina: parče hljeba sa puterom i medom, 1 breskva
Ručak: 2/3 do 1 šolje graha sa goveđim mesom, miks zelenih salata plus rendana mrkva
Užina: domaći mramorni kolač, 150 g dinje ili lubenice (zimi sezonsko voće najbolje narandža)
Večera: 100-150 g pljeskavica od mesa od buta, 1/2 šolje krompirića, paradajz
Šesti dan
Doručak: 1 parče hljeba, namaz od domaće paštete od tune, isjeckan krastavac
Užina: domaći keks i kruška
Ručak: 1/2 do 2/3 šolje paradajz čorbe, panirani oslić, krompir salata, 1/2 do 2/3 šolje kupus salate
Užina: banana izmiksana i pomiješana sa borovnicama, malinama, kupinama
Večera: 1 parče hljeba, namaz od sjeckanih barenih jaja, šunke povezano pavlakom, 200 g jogurta i pire od jabuka
Sedmi dan
Doručak: pržena jaja, kiselo mlijeko, parče hljeba i 1 nektarina
Užina: pirinač na mlijeku (sutlijaš) sa prelivom od svježe pasiranog voća
Ručak: pileća čorba sa rendanom mrkvom i pirinčem, dinstana piletina sa 1/2 šolje dinstane mrkve i 1/2 šolje graška sa salatom miješanom (svježe rendana mrkva, cvekla i kupus)
Užina: bareni batak ili karabatak, bareni brokoli i karfiol sa prelivom od pavlake, parče hljeba i 2 šljive
Nutricionsita Branka Mirković daje i dodatne prijedloge za užinu.
– Možete praviti zdrave smutije od 1/3 mliječnih proizvoda sa 1/3 banane i 1/3 svježeg voća ili 2/3 svježeg voća bez banane i dodati kašiku muslija bez šećera. To može biti zamjena za užine.
Prijedlozi za svježe sokove
– Sveže sokove pravite od 1/4 sveže mrkve i 3/4 narandži ili sezonskog voća. Potrebno je da kontolišete da dijete pije flaširanu vodu u toku dana i da ne mijenja vodu sokovima, kaže naša sagovornica i savjetuje multivitaminsku formulu sa mineralima svakodnevno zbog prevencije.
Greške koje treba izbjegavati
– Količine možete smanjivati ili povećavati, ali ne bi trebalo mijenjati koncepciju obroka. Slatkiši tipa čokolada uvijek treba da budu u umjerenoj količini poslije obroka. Treba i izbaciti gazirana slatka pića, industrijske sokove i nezdrave grickalice.