Mama, tata, jeste li se ikad pitali što sanjaju bebe i mala djeca?

Djeca stvarnost upijaju kao spužve pa je sasvim normalno da su njihovi snovi također burni i zanimljivi. Što se krije u toj maloj glavi?


Foto: Envato
Foto: Envato

Iako je velika vjerovatnoća da je vaša beba počela sanjati negdje u posljednja dva tromjesečja trudnoće, često nismo svjesni da djeca sanjaju sve dok nam ne ispričaju svoja prva iskustva sa snovima.

Snovi su vrlo važan dio spavanja

Tokom spavanja mozak konsolidira sjećanja, premještajući ih iz kratkotrajnog u dugoročno pamćenje, kako bi ih se, prema potrebi, mogao prisjetiti. Ova se faza sna, koja se manifestira brzim kretanjem očiju, naziva REM spavanje, događa se nekoliko puta tokom noći, ali vrhunac doseže u ranim jutarnjim satima. Smatra se da je REM san temelj dugoročnog pamćenja, učenja, kreativnosti i kontrole emocija.

Kako se mašta vašeg djeteta razvija danju, tako se i maštoviti snovi pojavljuju noću. San i sve njegove faze, potrebne su kako bi dijete čvrsto zaspalo i, baš kako nam i znanost kaže, probudit će se boljeg raspoloženja.

Djeca i noćne more

Noćne more i noćni terori vrlo su česti kod male djece. Vjerovatnije je da će ih doživjeti djevojčice nego dječaci. Zabilježeno je da do 75 posto djece predškolske i mlađe školske dobi doživljava noćne more, a neka ih imaju češće od drugih. Smatra se da su loši snovi i noćne more posljedica pokušaja mozga da smisli mnogo novih informacija, sortirajući ‘dobro’ od ‘lošeg’, ‘korisno’ od ‘trivijalnog’ i ‘što se mora zadržati’, a što odbaciti.

Stresne situacije mogu pojačati loše snove

Iako se čini da su ružni snovi dio razvoja mozga, oni mogu biti potaknuti i stvarnim, ali stresnim događajima koji, svakako, mogu pojačati noćne more i terore. Ako dijete, na primjer, prespava kod bake i djeda, može se bojati odvajanja, možda mu smeta drugačije okruženje ili bi mu moru mogli prouzročiti nepoznati zvukovi, svjetla, sjene ili “udarci u noći”.

Iako većina djece preraste svoje noćne more, ponekad to može potrajati do srednjeg djetinjstva i utjecati na san, učenje i ponašanje, a na to utječu i sadržaji koje tokom dana percipiraju. Recimo, utvrđeno je da djeca koja prije spavanja gledaju televiziju ili koriste druge oblike elektroničkih medija, mogu biti izložena većem riziku od stvaranja noćnih mora, posebno ako je sadržaj za njih uznemirujući. Ako ste se možda zapitali što je s crtićima, da, za jako malenu djecu i oni mogu biti uznemirujući.

Kako otjerati ružne snove?

Istraživanja su potvrdila da određene namirnice, koje u sebi sadrže stimulanse, kao što je kofein i šećer, potiču rad mozga i povećavaju rizik od noćnih mora.

Pobrinite se da dijete ne gleda televiziju najmanje dva sata prije spavanja. Sjednite s djetetom dok gleda televiziju kako biste znali kako doživljava određeni sadržaj. Ponekad i najbezazleniji dokumentarci o prirodi djeci mogu biti zastrašujući budući da je njihovo razumijevanje stvarnosti drugačije nego naše, pišu Roditelji.hr.

Provjerite je li soba ugodne temperature. Kvalitet sna smanjuje se, a vjerovatnoća za ružne snove se povećava kada je djeci prevruće.

Pobrinite se da prije spavanja dijete ode u toalet. Pun mjehur uznemiruje i može potaknuti ružan san. Uključite noćno svjetlo ili svjetlo u hodniku, kako bi dijete moglo vidjeti ako se probudi. Svjetlo bi trebalo biti prigušeno, a ne LED jer LED svjetlo plave boje mozgu daje informaciju kako je dan.