Mačke pomažu autističnoj djeci da se osjećaju ugodno u društvu

To je uglavnom zbog činjenice da su mačke puno mirnije od pasa i da se o njima lakše brine porodica, uključujući dijete s autizmom.


Djeca s autizmom suočena su s nizom izazova, a na tom putu veliku podršku daju im kućni ljubimci.

Iako postoje mnogi resursi i tretmani dostupni djeci i njihovim porodicama, i dalje se provodi istraživanje kako bi se vidjelo što im uistinu može pomoći da se prilagode i osjećaju ugodno u bilo kojoj situaciji. Novo istraživanje pokazuje da su upravo mačke te koje će im najviše pomoći.

Istraživanje je pokazalo da mačke pomažu autističnoj djeci najviše svojom mirnoćom i jednostavnošću.

Istraživanje je pokazalo da su mačke prilično popularne kao kućni ljubimci jer su relativno malene i nezahtjevne pa je porodicama lakše da ih nabave. Sama studija otkrila je da su pacijenti koji su imali autizam pokazali veću empatiju, manje odvojenosti i tjeskobe te manje problema u ponašanju od kad su njihove obitelji nabavile mačku za kućnog ljubimca.

Tim je prikupio informacije od 15 djece s poremećajem iz autističnog spektra. Nasumce su podijeljeni u 2 grupe:

Jedna grupa koja je odmah uzela mačku iz skloništa, pišu Dječjaposla. Druga koja je mačke udomila nakon 18 sedmicama iščekivanja zbog liste čekanja.

Obje su grupe praćene i proučavane tokom 18 sedmica, a zatim je i druga grupa porodica udomila mačke.

Sve su mačke bile sličnog karaktera.

Roditelji su odgovarali na ankete tokom studije i pokazalo se da je veza između djeteta i mačke započela gotovo odmah, a ona je samo rasla kako je studija trajala.

Do 12. sedmica djeca su pokazivala više empatije. Do 6. sedmice pokazivali su smanjenje nasilničkog ponašanja, hiperaktivnosti, nepažnje i nižu tjeskobu zbog razdvajanja.

Ako vi i vaša porodice volite mačke, možda vrijedi pokušati.