Lažna informacija o ukidanju bosanskog jezika u školama

U javnosti su se pojavila informacije o ukidanju bosanskog jezika u školama.


Empty wooden benches in classroom of elementary school
Ilustracija: Envato / Školski.ba

Nova školska godina za osnovce u Kantonu Sarajevo, koja počinje 1. septembra, donosi izmjene nastavnog plana i programa u obrazovanju zbog kojih negoduje javnost, roditelji, a i razredni nastavnici.

Učenici će od nove školske godine nastavu pohađati po izmijenjenom nastavnom planu i programu “s ciljem lakšeg savladavanja gradiva i boljeg razumijevanja”, kaže struka koja je radila na reformama.

Promjene su najavljene u definiranju odgojno-obrazovnih područja za učenike od prvog do trećeg razreda osnovnih škola, a ono što je izazvalo najveću polemiku je poigravanje nadležnih sa predmetom “Bosanski jezik”.

Oblast “Istraživanje i stvaralaštvo” će uključivati Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kultura religija i Vjeronauku.

Na ove reakcije oglasila se kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota – Muminović.

 – Kada smo prošle godine objavili da će svi učenici od 5. do 9. razreda dobiti besplatne udžbenike, po društvenim mrežama proširila se laž da će djeca iz tih udžbenika učiti da porodica može biti ‘mama i tata, mama i mama i tata i tata’.

Kada smo ove godine objavili da će svi učenici osnovnih škola dobiti besplatne udžbenike, širi se laž da smo ukinuli predmet Bosanski jezik, a negdje čak da smo ukinuli bosanski jezik u Kantonu Sarajevo.

Poznate kuhinje, poznati kuhari, poznate metode. Smeta im rad. Nerad i nered im gode, jer od tog haosa oni jako dobro žive.

Moramo snažno raditi na medijskoj i informacijskoj pismenosti. Moramo se osloboditi navika da drugi za nas čitaju, da drugi za nas misle.

Bosanski jezik je i moj jezik, jezik mojih roditelja, moje djece. Predmet Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost (što je njegov puni naziv već dugi niz godina) nije i neće biti ukinut, što smo već ranije naglasili demantujući laži.

Ponavljat ćemo koliko god treba puta, jer laž neće pobijediti istinu, poručila je ministrica KS.