KS: Za školu u prirodi roditelji plaćaju 178 KM

Škola u prirodi za učenike osnovnih škola Kantona Sarajevo prema planu i programu organizirat će se u periodu od marta do juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo, osim ako nadležni ministar drugačije ne odobri. Ponude na adrese škola su već počele stizati, a predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS ističu problem cijene od 178 KM po učeniku za organizovanje škole u prirodi na Bjelašnici.


Kao sastavni dio obrazovnog sistema za učenike osnovnih škola u KS i ove godine bit će organizovana škola u prirodi. Izmjenom Pravilnika, od ove godine školu u prirodi moguće je organizirati isključivo na području KS, osim u nekim slučajevima kada nadležni ministar odobri saglasnost za neku drugu lokaciju.

Ponude na adrese škola već pristižu, a iz Sindikata osonovnog obrazovanja i odgoja KS reagovali su na visinu cijene od 178 KM po učeniku za nepuna četiri dana boravka škole u prirodi.

skola-u-prirodi-cijena

– Ponuda od 178 KM je previsoka, i minimalno 30 KM je veća u odnosu na realno stanje. S druge strane kada uporedimo da organizovanje škole u prirodi u Fojnici košta 169 KM, Mostar 189 KM, ili Vlašić 185 KM, onda vidimo stvarno stanje. Ovakva ponuda nije poštena ni prema roditeljima ni prema školama u KS, poručuju iz Sindikata.

Kako ne bi došlo do kritike roditelja i eventualnih burnih reakcija Sindikat će tražiti reakciju Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

(Klix.ba)