KS: Učenici mogu ići na ekskurzije, a održat će se i maturske svečanosti

O odlasku učenika na ekskurzije oglasila se ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović.


S obzirom na to da se epidemiološka situacija u KS-u znatno popravlja, nastava se u većini osnovnih i srednjih škola odvija bez ograničenja.

Jedino se još, u skladu sa metodološkim uputstvom Zavoda za javno zdravstvo KS-a, vodi računa o adekvatnoj distanci unutar razreda, pa se zbog toga u nekim školama primjenjuje kombinovani model nastave.

Stres i strah

Djeca su podijeljena u dvije ili tri grupe, pa svaki drugi ili treći dan nastavu prate online, a ostale dane u sedmici su u školi. Škola u prirodi, škole skijanja i plivanja se odvijaju bez problema. Realizuju se općinska takmičenja, a najavljeno je i održavanje eksterne mature za učenike devetih razreda, što podrazumijeva veliki broj učenika i nastavnika na jednom mjestu istovremeno, te se roditelji maturanata pitaju i da li će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje dati odobrenje za organizovanje maturalnih zabava, ali i ekskurzija.

Poslije dvije godine pandemije koronavirusa, online nastave, ograničenog društvenog života, stresa i straha, putovanja i druženja su djeci prijeko potrebna.

 – Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a uputilo je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a u kojem je zatraženo mišljenje da li se realizacija ekskurzija preporučuje shodno novonastaloj bezbjednosnoj situaciji i novoj izbjegličkoj krizi u Evropi.  Ekskurzije učenika osnovnih i srednjih škola se mogu realizovati unutar BiH shodno Pravilniku o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanja, društveno korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi, kazala je za Oslobođenje Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a.