KS: Sastanak direktora strukovnih škola

JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti bila je domaćin sastanka direktora strukovnih škola. Tema sastanka bio je problem neadekvetne prakse učenika srednjih strukovnih škola na području Kantona Sarajevo.


U KS-u postoje škole u kojima  se veliki značaj pridaje praktičnoj obuci učenika, ali i u privrednim subjektima, među kojima je i JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti.

Upravo je ova škola bila domaćin direktorima srednjih strukovnih škola KS-a koji su održali sastanak s ciljem razmatranja pravilnika o ferijalnoj praksi.

Još u julu smo imali prijedlog pravilnika o ferijalnoj praksi, a ovo je bio drugi sastanak na kojem smo pravili bazu podataka. Vrlo je bitno da škole organizuju praktičnu nastavu sa privrednim subjektima, te da se zna gdje, ko, šta radi, da se napravi baza podataka i da se procijene mogućnosti za organizovanje tog drugog oblika nastave, odnosno ferijalna praksa, rekao je Suad Alić direktor JU Srednja škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti.

Alić je objasnio i da škole praktičnu nastavu organizuju i u školi i u privrednim subjektima tokom školske godine, ali kada se završi redovna u junu prestaje i praktična nastava, prenosi Oslobodjenje.ba.

Dobro bi bilo kada bi učenici i u toku raspusta u skladu sa razredom koji pohađaju, mogli obavljati dodatne aktivnosti u vidu ferijalne prakse u istim tim preduzećima.To bi bila neka vrsta evaluacije njihovoga rada, a i približili bi se ambijentu i prostoru za koje ih mi školujemo, naglasio je Alić.

(oslobodjenje.ba)