KS: Promovisani najuspješniji učenici s takmičenja u 2022/2023. godini

Učenici koji su postigli izvanredne rezultate na takmičenjima bit će nagrađeni novčanim nagradama.


Foto: Vlada KS

Ove godine, ukupno 222 učenika iz osnovnih, srednjih i muzičkih škola Kantona Sarajevo su ostvarili izuzetne rezultate na federalnom, državnom i međunarodnom nivou, takmičeći se u osam različitih predmeta/oblasti: Matematika, Informatika, Fizika, Islamska vjeronauka, Geografija, Njemački jezik, STEM i takmičenjima za učenike muzičkih škola.

Najuspješniji takmičari za školsku 2022/23. godinu Azra Planja iz Prve bošnjačke gimnazije i Benjamin Mujkić iz Druge gimnazije održali su inspirativne govore, dijeleći svoje priče o postignućima i vizijama za budućnost.

Učenici koji su postigli izvanredne rezultate na takmičenjima bit će nagrađeni novčanim nagradama. Osim takmičarskog dijela, manifestacija je obuhvatila i izvanredne muzičke i baletske izvedbe mladih talenata, čime je prikazana raznolikost i bogatstvo obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Mladi talenti poput Haruna Durakovića, Matea Bojanića, Esme Alagić i Husejna Barjaktarevića su svojim izvedbama oduševili prisutne.

Praksa nagrađivanja najizvrsnijih učenika – takmičara uvedena je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića. Ministarstvo je u potpunosti finansijski podržalo odlazak učenika na međunarodna takmičenja.