KS: Novi princip “škole u prirodi”

Za mnoge roditelje djece koja pohađaju niže razrede osnovnih škola na području Kantona Sarajevo ovo je dobra vijest. Obavezni programi "škole u prirodi" od sada neće predstavljati atak na kućne budžete i vratit će se svom prvobitnom cilju - boravku djece na čistom zraku i usvajanju znanja o prirodi.


FOTO: Panoramio

Prethodnih godina, djeca su ove programe provodila u hotelskim kompleksima, gdje im se pružalo sve samo ne “škola u prirodi”. Animatori, maskenbali, sale s igricama, Play Station i fliperi, sve je to bilo sastavni dio turističkih ponuda koje su koštale i po 300 KM za jedno dijete. Prirode je bilo najmanje. Ministarstvo za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo pokušava staviti tačku na ovakvu praksu i iz zaborava izvlači objekt koji je izgrađen u tu svrhu, područnu školu u Šabićima na Bjelašnici.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba ministar Elvir Kazazović kaže:

Već odavno postoji inicijativa da se “škola u prirodi” prvenstveno realizira u prirodnom ambijentu. Prije svega, insistiramo da se to realizira u Kantonu Sarajevo, jer mi imamo prostor koji je namijenjen za to. To je objekt u Šabićima na Bjelašnici, koji pripada Osnovnoj školi Zaim Kolar. Nedavno je direktor te škole upoznao sve ostale direktore s načinom djelovanja ovog objekta. Mi planiramo da sve osnovne škole realiziraju svoju školu u prirodi u tom objektu, prije svega da im omogućimo da sa što manje sredstava dobiju što bolje uvjete, kaže ministar Kazazović.

Želimo napraviti jedan kontinuitet, da se programi odvijaju tokom cijele godine. Neke će škole ići u jesen, neke zimi, a neke u proljeće. Razmišljali smo da je najbolje da se taj program zaista odvija u prirodi i u užem zavičaju, kako bi se djeca u nižem školskom uzrastu upoznali s područjem na kojem žive, naglasio je ministar.

Do sada je praksa bila da direktori biraju gdje će se ići, i tu su se nerijetko, podmirivali neki lični interesi. Već sada su direktori pokazali interes da ovo uspije. Na sličan način, želimo napraviti i promjenu u ekskurzijama, koje bi se, za učenike osnovnih škola, ipak trebale odvijati unutar BiH, rekao je ministar Kazazović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

(radiosarajevo.ba)