Kraljica urednosti savjetuje kako da organizujete dječiju sobu [FOTO]

Marie Kondo je japanska “kraljica urednosti”. Njeni savjeti za uređenje popularni su širom svijeta. U nastavku pročitajte njene preporuke roditeljima koji padnu u očajanje svaki put kada provire u dječiju sobu kojom caruju nered i pretrpanost.


Ako vjerujete da je nemoguće izboriti se sa time, Marie Kondo ima neke ostvarive metode za oslobađanje od nereda u dječijoj sobi:

1. Raščistite sve odjednom i jednom zauvijek. Počnite sa odjećom, pređite na knjige, zatim na papire, ostale stvari i završite sa stvarima za koje su sentimentalno vezani.

savjeti-uredjivanje-sobe (6)

2. Ako odlučite da se od neke stvari rastanete, možete je prodati preko interneta, pokloniti u dobrotvorne svrhe ili dati poznanicima. Podsjetite djecu da se prije odvajanja od stvari zahvale za zadovoljstvo koje su im pružile,i objasnite im da će njihovim poklanjanjem omogućiti nekom drugom djetetu istu radost.

3. Veliko spremanje je porodična aktivnost, ali je vrlo važno da svaki član porodice donosi samostalno odluke o svojim stvarima. Roditelji treba da ohrabre djecu u ovome.

savjeti-uredjivanje-sobe (1)

4. Ne razmišljajte o tome šta biste odbacili, već šta biste zadržali. Samo one stvari koje vas usrećuju treba da vas okružuju. To je nešto što i trogodišnjaci mogu da ocijene i učite ih da se time rukovode kad raščišćavaju. Nikada nemojte prisiljavati djecu na odvajanje od stvari, jer ćete izazvati suprotno dejstvo.

5. Gomilanje drangulija neće podstaći djetetovu kreativnost. Naprotiv, što su materijali za stvaranje bolje organizovani i sređeni, to će više mališani radije prionuti na kreativne aktivnosti.

6. Sve mora imati svoje mjesto i uvijek biti na njemu, spremno za upotrebu. Ako treba uložiti vrijeme da biste stvar pronašli, znači da je dječija soba loše organizovana.

savjeti-uredjivanje-sobe (4)

7. Garderoba se slaže na karakterističan uspravan način koji je Marie Kondo “patentirala”, pa je svaka stvar odmah vidljiva i lako se može uzeti.

savjeti-uredjivanje-sobe (3)

8 Ako djeca imaju previše knjiga, neka odvoje one koje najviše cijene i čitaju, inače će se najbolje knjige izgubiti u masi onih koje samo zauzimaju mjesto. One knjige koje su pročitali i izgustirali, poslije izražavanja zahvalnosti zbog radosti koju su im pričinile, neka poklone nekoj drugoj porodici koju tek treba da usreće.

savjeti-uredjivanje-sobe (5)

(Detinjarije.com/Školski.ba)