Koliko djeca čitaju i da li čitaju samo lektire?

Kultura čitanja sve je manje prisutna i u našem društvu.


Čak petina mladih u našoj zemlji nikada nije pročitala knjigu. Podatak je to sveobuhvatne Studije o mladima u Bosni i Hercegovini koju je provela Fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung. Za neke, lektire su jedino pročitano štivo, ali ne i za Nejlu i Abdulaha.

 – U prošloj godini sam pročitala dvadeset knjiga, rekla je Nejla Husić, učenica šestog razreda Osnovne škole „Novi Grad“.

 – Pa ne bih mogao reći tačan broj, ali rekao bih najmanje 50 knjiga. Te knjige su lektire, pjesme, romani bajke i ostale, rekao je Abdulah Rizvić, učenik osmog razreda Osnovne škole „Novi Grad“.

Voljeli ili ne voljeli knjige, činjenica je da ih najviše čitamo tokom srednje škole, kroz obiman i obavezan broj lektira različitih žanrova. No, pored obaveznih lektira, neki učenici čitaju i knjige po svom odabiru.

 – Lektire su mi mogu reći najdosadnije, zato što se vrti oko istog, ali više volim da čitam kod kuće po svom izboru nego školske lektire, rekla je Andrea Ajdaslić, učenica četvrtog razreda Gimnazije „Ismet Mujezinović“

Bliblioteke u osnovnim i srednjim školama se trude da učenicima obezbijede što veći izbor, od onih knjiga domaćih ali i stranih autora, na maternjem ali i na stranim jezicima.

 -Rado dolaze u našu školsku biblioteku, ne samo lektire, nego uz to i za slobodno čitanje, dodala je Svjetlana Subotić, bibliotekarka u Gimnaziji Ismet Mujezinović.

 – Dolaze već od malena, od drugog razreda da razgledaju. Imamo puno knjiga, ja ih malo savjetujem, rekla je Vesna Zekanović, bibliotekarka u Osnovnoj školi „Novi Grad“, prenosi Rtvslon.ba.

Međutim, škole u školskom budžetu imaju sve manje sredstava za nabavku obavezne literature, a tu se prije svega misli na nabavku lektira. Upravo zbog toga, Medžlis Islamskje zajednice Tuzla je u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga donirao oko 500 lektira učenicima osnovnih škola „Pasci“, Novi Grad i Gimnazije Ismet Mujezinović.

 – Drago nam je da možemo na ovaj način pomoći našoj djeci da čitajući, razvijaju se i odgajaju se postaju značajni i korisni svojoj zajednici i domovini, zaključio je Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla

U vrijeme modernih tehnologija i novih sadržaja sve češće zapostavljamo knjige, a kultura čitanja sve je manje prisutna i u našem društvu.