Kolika količina sna je potrebna vašoj bebi?

Kako znati koliko sati sna je dovoljno tokom prve dvije godine života djeteta? Kako ih "naučiti" da spavaju u toku dana?


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prava količina kvalitetnog sna od samog rođenja ne samo da će pomoći razvoju mališana, već će poboljšati njihovu sposobnost učenja, ponašanja i kreativnosti. Međutim, kako znati koliko sati sna je dovoljno tokom prve dvije godine života djeteta?

Spavanje je neophodno za kognitivni razvoj, jačanje imunološkog sistema i generalno napredovanje vaše bebe.

Koliko sati treba spavati novorođenče

Velike su šanse da će novorođenče znatno više spavati nego biti budno. Ne postoji “magični broj” kada je riječ o tome koliko sati bi trebalo spavati – to može biti od osam do 20 sati. Neka novorođenčad se već sa osam sedmica naviknu spavati čitavu noć.

Ukoliko dojite, vjerovatnije je da će se buditi kako biste ga/je nahranili. Važno je zapamtiti da je svaka beba drugačija. Ukoliko ne može spavati čitavu noć, ne postoji razlog za brigu.

Prvih nekoliko sedmica vaša beba vjerojatno neće moći ostati budna duže od dva sata. Nema potrebe da ga/je u tako ranoj dobi navikavate na određeni obrazac jer ga tada još uvijek možete prilagođavati svojim potrebama.

Koliko sati treba spavati dijete koje ima jednu godinu

Preporučuje se da spava oko 2 sata i 30 minuta danju te 11 sati noću. Dakle, ukupno oko 13 i po sati. Dnevno spavanje podijelite na dva dijela dok ne osjetite da je spremno odspavati samo jednom tokom dana. Tada dijete obično ima oko 18 mjeseci. Drijemanje je izuzetno korisno za malu djecu jer im pomaže u učenju i razvoju. Trebali bi drijemati tokom dana sve do četvrte godine.

Koliko sati treba spavati dijete koje ima dvije godine

Kada dijete napuni dvije godine, vrijeme spavanja se pomalo smanjuje. Preporučuje se da danju spava sat i 30 minuta, a noću 11 sati i 30 minuta. Radite ono što mališanu odgovara umjesto da se pridržavate striktinih smjernica.

Ovi koraci vam mogu koristiti u “čitanju” potreba djeteta:

Pratite znakove

Tokom prva tri mjeseca način bebinog spavanja bit će nestabilan, ali uskoro ćete primijetiti da vam daju naznake umora. Uz očite znakove poput zijevanja i trljanja očiju, možete uočiti promjene u njihovom ponašanju. Mogu biti postati razdražljiviji i plakati više nego obično.

Uvedite rutinu spavanja

Kada napune tri mjeseca, možete početi uspostavljati rutinu koju smatraju odgovarajućom. Obratite pažnju i na rituale prije spavanja, kao što su čitanje slikovnice, maženje i slično.

Uživajte u suncu

Stavite dijete u kolica i prošetajte kako bi svaki dan bilo dovoljno izloženo prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Ovo će im pomoći da se lakše naviknu na cirkadijalni ritam, odnosno “tjelesni sat”.

Hranite ih “u snu”

Oko 23 sata dajte im flašicu ili ih dojite, ali nemojte uspostavljati kontakt očima. Pun stomak će im pomoći da duže spavaju noću.

Učinite da se osjećaju sigurno

Uključite bijeli šum, ostavite svoju sliku u blizini bebe i pokrivač koji miriše na vas. Tako će znati da nisu “zaboravljeni” dok su sami. Također ih možete povijati kako bi se osjećali ugodnije i sigurnije.

Regulišite temperaturu

Bebe se bude noću kada im je previše vruće ili hladno, pa je dodavanje ili uklanjanje slojeva odjeće i pokrivača po potrebi ključno. Obavezno neka spavaju dalje od radijatora ili prozora i koristite mjerač temperature. Idealna temperatura za spavanje je 20 stepeni, piše Klix.