Koja “bolest” muči novopečene mame?

Mame su s djetetom 24 sata dnenvo, ali zato su odsječene od ostatka svijeta.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Novopečeni roditelji često imaju neka očekivanja i planiranja kada beba dođe na svijet. No, vrlo brzo postanu svjesni kako planovi, jedan za drugim, padaju u vodu. Neispavanost, fizička i mentalna iscrpljenost, stalna pažnja koju novorođenče iziskuje…sve to ne ostavlja nimalo vremena za neke aktivnosti koje bi usrećivale i same roditelje, pa ni sitne užitke koje su si prije mogli vremenski priuštiti.

Neki koji čak i “uhvate” vremena za nešto što ih ispunjava, opet tu aktivnost ne prakticiraju niti približno dovoljno da bi se opustili, pišu Djecjaposla.com.

No, tu je još jedan izazov s kojim se novopečeni roditelji, a pogotovo mame moraju suočiti, i to posve neočekivano – a to je usamljenost. Svatko bi pomislio, 24 sata uz novorođenče, danju i noću, stvara osjećaj potpuno suprotan od usamljenosti. Da će svaka majka žudjeti za barem pola sata na samo.

No, ustvari, mame se itekako osjećaju povezno sa svojim novorođenčetom, no isto tako osjećaju se isključeno od svih ostalih ljudi koji su nekada pripadali njenoj uobičajenoj okolini ili društvenom krugu.

Jancee Dunn, autoricu knjige za popravljanje odnosa među parovima naslova “Kako ne mrziti partnera kada dobijete djecu” i samu je, iako stručnjakinju, iznenadilo koliko se i sama osjetila usamljenom.

 – Usamljenost sam počela osjećati otprilike tri sedmice nakon poroda. Provela sam dvije sedmice u roditeljskoj kući i onda se vratila u svoju, a muž je počeo raditi. Sjećam se da je bilo kasno proljeće, i da sam po cijeli dan šetala s bebom u kolicima po Brooklynu. Osim jednog ili dva telefonska poziva, znalo se dogoditi da satima ne progovorim ni s kim. Počeo me preuzimati osjećaj izolacije, ispričala je Jancee.

Koliko god zvučala bezazleno, usamljenost to ipak nije. Ako potraje dugo, može se odraziti na čovjekovo emocionalno, ali i fizičko zdravlje.

Još jedna autorica doživjela je “udar samoće” i to objavila u svojoj knjizi “Dobrodošli u klub: 100 bebinih razvojnih prepreka koje nikad niste očekivale”.

U knjizi autorica, Raquel D’Apice među ostalim navodi da se po prvi put osjetila preplavljenom osamljenošću.

 – Roditeljstvo je usamljen posao. Bilo je dana s bebom u kući kada sam se osjećala…znate kako je ono kad se igrate skrivača i onda u jednom trenutku shvatite da vas u stvari nitko ne traži?, pojadala se Raquel.

Psiholozi pak navode da postoji niz faktora koji pripomažu usamljenosti.

 – Imati bebu vrlo je stresno za vezu, pogotovo ako jedan partner osjeća da m udrugi ne pruža dovoljnu podršku. Zbog toga postoji potreba da se uloži i u druge odnose, prije svega one prijateljske. No za to se često nema ili vremena ili snage ili pak postoji anksioznost zbog odvajanja od bebe od koje se zapravo i želite odvojiti, istaknuli su psiholozi.