Kiddle: Internet pretraživač za djecu

Djeca se danas već s pet godina znaju služiti internetom, a čim postanu pismeni, pretražuju nepregledno vrelo informacija koje im je servirano u virtualnom svijetu.


Ako ste se do sada brinuli što vaša djeca traže na internetu i gledaju li možda neki neželjeni sadržaj, vašoj brizi došao je kraj. Rješenje se zove Kiddle, a radi se o pretraživaču koji ne samo da je blokirao sav neželjeni sadržaj, već i ima i onaj filtrirani koji je prilagođen i time lakše razumljiv djeci za čitanje.

Kiddle ćete naći na adresi www.kiddle.co, ne com, a na stranici vas dočekuje slatki robot u Svemiru koji čeka na vaša mnogobrojna pitanja. Stil i način pretraživanja jako je sličan Googlovom, dakle osim web sadržaja mogu se tražiti slike, vijesti i video.

No, kada se krene s pretraživanjem, uočavaju se razlike. Ovdje je sav sadržaj “family friendly”, odnosno prlagođen djeci, a neprimjerene riječi mali robot neće pronaći u tražilici, već će vas pomalo iskrivljenog lica uputiti da pretražite ponovo. Zanimljivo je da djeca s Kiddla ne mogu otići niti na Google pretraživač, tako da će im takva vrsta plana propasti požele li otići na tražilicu za odrasle.

Kada Kiddle napokon nađe određeni pojam, ikone sadržaja su veće nego na što smo mi odrasli naviknuli, tako da je djeci odmah sve lakše uočljivo i prezentirano,  a i font slova odgovara njihovoj dobi.

Dakle, želite li kontrolirati što vaša djeca “tipkaju” instalirajte Kiddle kao početnu stranicu njegovog računara.

(24sata/Školski.ba)