Kako stvoriti radne navike djeteta od prvog razreda do fakulteta

Radne navike se stvaraju od prvih dana s rancem na leđima, a njeguju se i koriste cijelog života – što ih ranije formiraju, djeci će biti lakše!


Uz dobre radne navike, učenje nikada nije bauk! Saznajte kako da pomognete svom djetetu da ih stvori, i olakša sebi učenje tokom cijelog svog školovanja.

Studente sa dobrim radnim navikama ćete lako prepoznati: nemaju podočnjake i ne drže se grčevito za svoje šolje jake kafe, pišu Detinjarije.

Ako želite ovakvu budućnost za vaše dijete, bez stresa i iscrpljivanja, naučite ga da uči na vrijeme kroz stvaranje trajnih radnih navika – i kasnije će bez ikakve pomoći samo znati kako da uči za kontrolni, a na kraju i kako spremiti ispit kada dođe do akademskog nivoa.

Mlađi razredi osnovne škole: formiranje odnosa prema radu

Već u vrtiću i predškolskom počela je priprema djece za prvi susret sa učenjem koje predstoji u ranim razredima osnovne škole. Imali su svoje vježbanke i sveske, vježbali prve poteze u pisanju – a sada je tu težak ranac pun novih knjiga, radnih listova, a uz sve to su potrebne I posebne sveske na kvadratiće i linije; posebno interesantan bude blok i kesa za likovno sa svom nepohodnom opremom za crtanje i slikanje.

Ovo je vrijeme da počnete da podstičete formiranje radnih navika kod djece koje će im trajati čitavog života, ne samo dok su u školi ili na fakultetu. Djeca rad i učenje treba da doživljavaju kao avanturu, i da se dobro osećaju dok stiču znanja. Tako im i dosadni predmeti neće teško pasti i od njih neće zazirati, već će ih shvatiti kao privlačni izazov.
Pomozite im da pronađu način učenja i pamćenja koji im najviše odgovara

Neko pamti dok sluša, neko dok gleda, a nekome je potrebna klasika: tišina, koncentracija i čitanje dok se ne upamti.

U prvim danima ozbiljnijeg učenja, kada mu budete pomagali, uputite dijete kako da proba više ovih tehnika, jer će jedino tako moći da otkrije kako mu je najlakše da savlada nova znanja.

Navikavajte ih na preslušavanje

Preslišavanjem se naučeno obnavlja, otkrivaju se rupe u znanju i lakše se uči novo gradivo, a staro usvaja na duge staze. Stavite djetetu do znanja da je to najbolji način učenja, koji će mu skratiti vrijeme provedeno nad knjigom. Povremeno ga možete preslišati i sami, dok ne stekne naviku preslišavanja i dok samo ne shvati kako se to radi.
Od prvog dana ih učite samostalnosti

Da čuvaju svoje stvari u školi, rade domaći bez vaše pomoći što je više moguće i uče kako treba; što se manje oslanjaju na vas, to će kasnije biti samostalniji, odgovorniji i uspešniji u učenju i kasnije u karijeri. Ipak je škola njihov zadatak, ne vaš – vi ste svoje odradili.
Treba li nagrađivati školske uspjehe?

Da, ali ne svaki!

Neka vaši kriterijumi budu visoki; nećete nagrađivati svaku peticu, ali biste mogli da posebno obeležite kraj godine koji je dijete završilo sa izvanrednim uspjehom, dobre rezultate na takmičenjima i uspješne nastupe. Ako odličan uspjeh nametnete kao nešto što se podrazumjeva, tako će ga shvatiti i dijete.

Iako možete finansijski da ih priuštite, nemojte kupovati preskupe poklone djeci – naročito su besmisleni u ovom uzrastu; jako je važno da dijete shvati da treba da uči nezavisno od nagrade, i da privilegije stiče samim tim što ima sve petice, a kasnije i sve položene ispite.

(Školski.ba)