Kako se od soli mogu dobiti natrijumske baterije, znaju učenici iz BiH

Učenici su osvojili prvo mjesto na Međunarodnom sajmu nauke u Holandiji.


Foto: Federalna

Četvero mladih naučnika, učenika banjalučkih srednjih škola, nedavno se iz Holandije vratilo sa osvojenim prvim mjestom na Međunarodnom sajmu nauke – time su postali i prvi bh. tim sa ovim uspjehom. Oni znaju kako se od rude soli mogu dobiti natrijumske baterije, koje će zamijeniti litijumske.

 – Prvo su počeli sa nekim manjim baterijama, za telefon, daljinski upravljač i slično. Danas to postaje malo više, prave se natrijumske baterije za električne trotinete i bicikla, objašnjava Pavle Đukić, učenik Elektrotehničke škole

Eva Kuruzović ističe kako na fakultetu, u laboratoriji, radili eksperimentalni dio i ispitivali teoriji kako se so ranije eksploatisala.

Ovakvi projekti prilika su da se pokaže kojim sve prirodnim bogatstvima raspolaže BiH. Ali možda i više – potencijal i talenat mladih.

 – Ovo je jedan interesantan projekat, bavi se promocijom nauke među mlađim generacijama – a ne studentima, nego osnovcima i srednjoškolcima, prosto iz potrebe da se djeca stimulišu da studiraju prirodne nauke, kazala je prof. dr. Suzana Gotovac-Atlagić, profesorica hemije.

Marija Stojaković je asistent istraživač na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci:

 – Osim za učenike, ovo je velika prilika za njih da se pokažu kakav su potencijal, važno je i za nastavnike, gdje mogu da vide i da na što bolji način predstave eksperimentalnu hemiju, jer hemija je nauka koja se može primijeniti, posebno u našoj državi, koja je bogata prirodnim resursima.

Sa mladima je radila i arheologinja Ivana Pandžić. Spoj humanističkih i prirodnih nauke veoma je važan i daje dobre rezultate, smatra ona:

 – Moramo sve više uključivati te nauke da bismo dobili što bolje rezultate. Ja sam mnogo naučila u dijelu koji se tiče budućnosti – eksploataciji soli.

Za odlazak u Holandiju mladi naučnici i njihovi mentori iskoristili su sredstva iz fondova Evropske unije, koji su dostupni u BiH. Kažu da ih u posljednje tri godine podržava i resorno ministarstvo, ali se nadaju da će podška biti i značajnija.