Kako reagovati kada dijete u kući razbije nešto važno?

Ako se u kući razbilo nešto vrijedno, kako bezbolno proći kroz cijeli proces?


Foto: Envato
Foto: Envato

Ne radi se o igrački, niti o odjeći, već o nečem važnom i velikom u kući. To je situacija u kojoj će se mnoge mame naći tokom godina, no zbog toga ne postaje ništa manje neugodna. Nešto je razbijeno i nepovratno uništeno.

Djeca rade puno pogrešaka, poderu, sruše, razbiju, uprljaju, i to je neizbježno. U tim trenucima ključno je kako se mama postavi i kako će reagirati. Njezina reakcija itekako može direktno uticati na djetetovo buduće ponašanje i razvoj.

Dakle, sigurno nikome nije drago niti ako dijete podere knjigu ili razbije tanjir, no tada ćemo vjerovatno ipak odmahnuti rukom, jer svi znamo da se nezgode događaju i ne vrijedi zbog toga dizati previše buke.

Ipak, kada se dogodi da ta stvar vrijedi puno novaca, kao na primjer ekran od TVa, prozor ili skupi luster, onda nam baš i nije do odmahivanja rukom.

Ponekad dijete stvari razbije slučajno, ponekad se to dogodi u igri, a ponekad u ljutnji, iako nenamjerno. Što napraviti kada se to dogodi?

Ostanite mirni

Razbije li vaše dijete nešto namjerno ili slučajno, vrlo je vjerovatno da će poslije ipak osjećati krivnju. Zbog krivnje će se osjećati loše, Ako ne želite da zaglibe još dublje u negativne osjećaje, ostanite mirni i nemojte se prepustiti bijesu i vikanju. Ostanete li mirni, pokazat ćete djetetu da vam može vjerovati i povjeriti vam se dođe li do neke nezgode.

Vikanjem i prigovaranjem kod djeteta možete samo razviti otpor prema vama te će vam idući put vjerovatno pokušati nešto i slagati, samo da se spase vašeg bijesa.

Ljutnja je razumljiva

Ovakve situacije izvrsna su prilika za učenje o ljutnji. Kao što smo već rekli, normalno ju je osjećati, pogotovo ako vidite da je nastradalo nešto vrijedno, pišu Djecjaposla.com.

Ako vidite da vas preplavljuje, odmaknite se i recite djetetu da ste ljuti i da trenutno ne možete razgovarati, ali svakako se vratite. Bitno je da prikažete osjećaj ljutnje kao nešto od čega ne bi trebalo bježati i što će svako u životu doživjeti hiljade i hiljade puta. Na kraju jedino važno znati se nositi s njom.

Radite zajedno

Ako je došlo do nereda – potrudite se da ga počistite zajedno. Radi li se, na primjer, o razbijenom staklu, mama će sigurno pomesti i odstraniti opasne komade, no važno je uključiti dijete u cijeli proces. Tako će biti svjesnije posljedice svoga djela.

Ako je štetu napravilo veće dijete koje ima štednju, možda iz svoje kasice prasice može financirati dio popravka. Tako će najlakše i najbrže naučiti o posljedicama svojih djela.