Kako razvod roditelja utječe na djevojčice, a kako na dječake

Razvod može utjecati na dijete na različite načine, a to zavisi od mnogih faktora, uključujući starost, ali i spol.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Razvod može utjecati na dijete na različite načine, a to zavisi od mnogih faktora, uključujući starost, ali i spol.

Generalno, razvod utječe na djevojčice i dječake na sličan način, ali među njima ipak postoje neke razlike u doživljavanju te promjene. Naime, djevojčice razvod roditelja proživljavaju duže od dječaka.

Razvod može negativno utjecati na obrazovanje

Istraživanja provedena o ovoj temi pokazuju da dijete ženskog spola ima neke negativne simptome i do godinu nakon razvoda, a to su uglavnom depresija, ljutnja i psihički problemi. Međutim, ovi simptomi u većini slučajeva nestaju s vremenom.

U mnogim porodicama majke dobiju starateljstvo nad djecom nakon razvoda. Kad je riječ o djevojčicama, istraživanja sugeriraju da im razvijanje snažnog odnosa s majkama nakon razvoda pomaže da se brže oporave od stresa nego da su ostale s ocem. Dr. Pol R. Amato, stručnjak za istraživanje razvoda, otkrio je da je odnos majke i kćerke prilično “otporan” na stresove razvoda.

Međutim, s obzirom na to da više ne žive sa svojim očevima, važno je da majke pomognu kćerkama da održe kontakt i dobar odnos s ocem. Naravno, vrlo su važne i okolnosti koje su dovele do razvoda, kao i očev odnos s djetetom.

Nasilno ponašanje

Drugo istraživanje pokazuje da razvod može negativno utjecati na obrazovanje i kasniju karijeru kod djevojčica. Nažalost, oko 10 posto djevojčica koje su doživjele razvod roditelja izjavilo je da imaju smanjenu želju da budu dobre i uspješne u školi. Međutim, u prosjeku, istraživanja pokazuju da će većina djevojčica ipak biti uspješna u školi i na poslu, posebno ako ima stalnu podršku barem jednog roditelja.

Utjecaj razvoda na dječake nešto je drugačiji, tvrde psiholozi. Istraživanja pokazuju da razvod roditelja u ranom uzrastu povećava loša ponašanja kod dječaka, poput agresije ili sklonosti nasilnom ponašanju.

Također, dječaci čiji su se roditelji rastali imaju veći rizik da postanu skloni delinkventnom ponašanju u pubertetu ili adolescenciji. Ti efekti su još veći kada su brakovi prije razvoda bili obilježeni velikim sukobima roditelja.

Razvod, također, može uzrokovati značajnu promjenu u psihičkom razvoju dječaka. Istraživanja pokazuju da, kada se roditelji razvedu, psihološko blagostanje i samopouzdanje dječaka mogu pasti, a dječaci predškolskog uzrasta mogu postati zavisniji, plačljiviji, agresivniji i prkosniji u prvoj godini nakon razvoda. Za većinu dječaka predškolskog uzrasta ti problemi se povlače nakon prve godine.

Očuh ili maćeha – dodatni stres

Gubitak oca nakon razvoda može imati negativan utjecaj na dječake. Stručnjaci objašnjavaju da većina djece gubi redovan kontakt s očevima nakon nekoliko godina. Neki istraživači su također otkrili da gubitak oca može dodatno zakomplicirati ili odložiti prilagođavanje i razvoj dječaka. Iz tog razloga stručnjaci sugeriraju da je dječacima, posebno onima koji tek ulaze u adolescenciju, potrebna stalna uključenost oca kako bi im pomogao da se što lakše prilagode razvodu.

Mnogi razvedeni roditelji pitaju se da li će novi brak negativno utjecati na razvoj njihove djece. U mnogim slučajevima uključivanje očuha ili maćehe ubrzo nakon razvoda donosi dodatni stres djeci, upozoravaju psiholozi, prenosi Avaz.

Međutim, u slučaju dječaka, istraživanje je pokazalo da oni ponekad doživljavaju očuhe kao saveznike ili prijatelje i da mnogo bolje prihvataju njihovo uključivanje u zajednicu nego što je to slučaj kod djevojčica.