Kako razgovarati s djetetom o njegovu danu u školi?

Evo par primjera kako započeti razgovor sa djetetom.


Foto: Envato
Foto: Envato

„Kako ti je bilo u školi?“ „Dobro“. Ovako zvuči najčešći razgovor između roditelja i djeteta o danu provedenom u školi, no zapravo ne otkriva ništa.

Kad roditelji čuju da je bilo „dobro”, mogu reagirati na različite načine. Neki roditelji mogu tražiti informacije postavljanjem dodatnih pitanja. Međutim, istraživanja su pokazala da postavljanje previše pitanja može biti invazivno, posebno za tinejdžere u razvoju.

Drugi roditelji mogu potpuno prestati postavljati pitanja jer su umorni od slušanja istog odgovora. Međutim, istraživanja iz 2017. pokazala su da djeca koja percipiraju slabu komunikaciju od svojih roditelja prijavljuju više psihičkih i bihevioralnih zdravstvenih poteškoća kao odrasli ljudi.

Iako se mnogi roditelji mogu osjećati obeshrabreno kada dobivaju takve odgovore, postoje načini koji će potaknuti dijete da govori o svom danu u školi (ili vrtiću).

Kako će se dijete otvoriti?

1. Izbjegavajte razgovor netom nakon završetka nastave

Djeca su često prilično umorna na kraju školskog dana. Ako nisu spremni odmah razgovarati, pokušajte čekati sa svojim pitanjima dok se ne budu imali vremena opustiti i nešto prigristi. Nakon što „napune baterije“, možda će biti spremni za razgovor o svom školskom danu.

2. Pitanja otvorenog tipa

Postoje pitanja otvorenog i zatvorenog tipa. Pitanja otvorenog tipa potiču daljnji tijek razgovora jer zahtijevaju duži odgovor, a pitanja zatvorenog tipa upravo su suprotna.

Pitanje „Kako ti je prošao dan?” smatra se pitanjem zatvorenog tipa jer se na njega može odgovoriti jednom riječju. Dakako, neka će se djeca sama otvoriti i dalje prepričavati svoj dan, no praksa pokazuje da će se većina ipak zadržati samo na tome da je bilo dobro.

3. Pažljivo slušajte, a tek onda govorite

Roditelji koji slušaju govore da su zainteresirani za svoje dijete i da ga razumiju. Ali da biste postali dobar slušatelj, potrebno je vježbati. Kada vam dijete priča o svom danu, odložite uređaje, pokušajte održavati kontakt očima i pružiti iskrenu pažnju.

4. Napomenite da se svaki problem može riješiti

Ako vaše dijete spomene da se na neki način muči u školi s vršnjakom ili učiteljem, ili u razumijevanju zadaće, izbjegavajte pokušavati to popraviti u njegovo ime.

Umjesto toga, iskoristite to kao priliku za rješavanja problema potičući svoje dijete da smisli nekoliko mogućih rješenja za svoj problem. Zatim pomozite odabrati ono što se čini kao najbolje rješenje, a zatim procijenite s njim je li rješenje bilo učinkovito ili ne, piše Zadovoljna.hr.

5. Pažljivo birajte riječi ako primijetite neki problem

Postavljanje izravnih pitanja poput „Zašto si tako ljut?” dijete može osjećati kao zadiranje u privatnost.

Ako ste zabrinuti za svoje dijete, počnite s drugim kutom pitanja. Mogli biste krenuti neizravnim putom, poput „Činilo se da si uzrujan nakon škole, što se dogodilo?”.

Kako započeti s pitanjima?

Evo i primjera deset konkretnih pitanja koja im možete postaviti već danas, a ovisno o odgovorima koje dobijete, postavljajte i potpitanja.

  1. Pričaj mi o najboljem dijelu svog dana.
  2. Što ti je bilo najteže danas?
  3. Je li neko od tvojih prijatelja iz razreda napravio nešto smiješno?
  4. Pričaj mi o tome što ste danas čitali u razredu.
  5. S kim si se danas igrao?
  6. Koji ti je nastavni predmet danas bio najteži?
  7. Na kojem si času danas najviše uživao? Zašto?
  8. Možeš li mi pokazati nešto što ste danas naučili?
  9. S kim si sjedio tokom užine?
  10. Treba li ti pomoć oko pisanja zadaće koju ste dobili?

Budite uporni i s vremenom će se dijete početi samo sve više i više otvarati.