Kako pripremiti školsku užinu tako da je djeca stvarno i pojedu?

Ako školsku užinu spremate kod kuće, potrudite se da je napravite tako da je djeca zaista pojedu.


Foto: Freepik
Foto: Freepik

Priprema užine za školu pravi je stres – što svakog dana spakovati, a da djeca to i pojedu? Ako ste jedni od onih sretnika čija djeca dižu nos na školsku stranu, onda možda i vi svakodnevno muku mučite spremajući takozvani “lunchbox.”

Možda ne postoji magična formula što spremiti u tu malu kutijicu – osim da svaki dan u njoj bude samo ono što dijete voli, ali svi znamo da je to gotovo nemoguće. No, evo nekoliko tajni kako se odlučiti što staviti, a da ipak postoji šansa da bude i pojedeno, pišu Djecjaposla.com.

Neka vam djeca pomognu u planiranju

Osmislite neki općeniti plan početkom tjedna te sjednite s djecom kako biste “raspravili” o njemu. Koje voće žele jesti? Je li to jabuka ili banana? Tortilje ili pecivo? Djeca vole osjećaj kontrole i lakše će pojesti ono što su sama izabrala za užinu.

Držite se malih porcija

Veliki sendvič može izgledati zastrašujuće, pogotovo ako je vaše dijete jedno od onih koje želi brzo pojesti i otići se igrati. Tada ga količina hrane može toliko uplašiti da će jednostavno odustati prije nego i započne. Koliko god želite da vam dijete “ne bude gladno”, suzdržite se od obilnih porcija.

Ne pakujte ništa novo i nepoznato

Škola zaista nije mjesto gdje ćete djetetu probati uvaliti nešto novo za probati. Ako ste mislili eksperimentirati s složencem od povrća kojeg nikada ranije niste poslužili, nemojte ni sada. Dijete će olako odustati od prvog zalogaja nepoznate hrane i neobičnog okusa, iako biste ga kod kuće možda nagovorili da pojede sve jer uopće nije loše.

Zabavna užina

Isjeckajte hranu na veličinu finger fooda, servirajte sve posebno umjesto u jednom golemom sendviču, izrežite kruh na trokute, napravite palačinke u obliku srca i slično…mali privlačni komadi namamit će dijete da ih pojede. Dobra je ideja u kutiju za užinu ubaciti i neku simpatičnu motivirajuću poruku za taj dan.

Spakujte zdrave poslastice

Većina djece voli čokoladu i slatkiše, no pakirati im nešto takvo svaki dan sigurno nije zdravo. Napravite neku alternativu te pripremite vlastite zdravije varijante. Potražite recepte za zdrave kolače koji su jednako ukusni, proteinske kuglice od tamne čokolade ili napravite vlastite granola štapiće…Djeca će i dalje imati slatki zalogaj, a vi nećete osjećati krivnju.