Kako postupiti ako mislite da učitelj ne voli vaše dijete?

Šta kada nam se čini da učitelj nije baš najveći obožavatelj našeg djeteta?


Foto: Freepik
Foto: Freepik

Škola bi trebala biti jednostavna za djecu i roditelje, mjesto gdje djeca dolaze učiti, razvijati se, rasti i malo po malo oblikovati se u ono što će postati kasnije u životu.

No, ta priča nikad ne ide sasvim glatko. Ponekad se dijete bori s gradivom i učenjem, ponekad je komunikacija između škole i roditelja nejasna.

A ponekad se dogodi ono što najmanje priželjkujemo. Da dijete i učitelj ne dožive onaj “klik”, već upravno suprotno. Kada nam se čini da učitelj nije baš najveći obožavatelj našeg djeteta.

Kako prepoznati neke znakove da se to događa?

Crvene zastave

Poslušajte ima li dijete prigovore na učitelja te na koji način govori o njemu. Žali li se da ga učitelj “ima na piku” ili da se bolje ponaša prema drugima?

Kada čujete sve informacije važno je promisliti da postoje dvije strane priče i vi za sada dobivate samo jednu. Možda najobičniji poziv učitelju može riješiti stvar.

Možda pak saznate da vaš mali učenik ne sluša na satu koliko bi trebao, pa ga učitelj jednostavno zbog toga više opominje.

Komunikacija

Svaki ćete problem najbolje riješiti komunikacijom. Dakle, znate što vam je činiti. Zakažite roditeljski sastanak i neovisno koliko vam je ugodno ili neugodno pretresati tu temu, suočite se s učiteljem/učiteljicom, pišu Djecjaposla.com.

Izravno mu recite kako se vaše dijete osjeća, no imajte na umu da nije vrijeme za napad jer imate informacije samo iz djetetovog ugla gledanja. Svakako se raspitajte i što vaše dijete može učiniti da se situacija popravi, jer najlakše je izreći jednostrane optužbe.

Ako razgovor ne pomaže

Obavili ste razgovor s djetetom, a potom i učiteljem. No, imate osjećaj da niste ništa postigli i da se stvari ne pomiču s mrtve tačke. Možete pokušati još nešto.

Prvo, možete to djetetu prikazati kao životnu lekciju. Naime, kroz život smo svi više manje imali priliku surađivati s ljudima koje ne volimo i koji ne vole nas, s teškim i zahtjevnim karakterima. Ovo djetetu može biti izvrstan primjer takve suradnje.

Ako pak cijela situacija vašem djetetu stvara previše stresa te ono zbog toga svakodnevno pati, a vi imate dojam da je ipak do učitelja, slijedeći korak vam je obraćanje direktoru. Možda postoji mogućnost premještanja djeteta u neki drugi razred ili druge, manje invazivne opcije.

No, s obzirom da bi svima dobrobit djeteta trebala biti na prvom mjestu, škola bi svakako trebala ponuditi sve moguće načine rješavanje problema.