Kako pomoći bebi sa zatvorom? Mama pokazala masažu koja djeluje

Kako bebin probavni sistem sazrijeva, problemi sa zadržavanjem stolice vrlo su česti.


Foto: TikTok

Bebe svojim roditeljima znaju biti prava tajna. Način na koji njihov organizam funkcionira često nas može iznenaditi. Jedna od najčešćih zagonetki kojima se roditelji bave, naravno, bebina je probava.

Novorođenče ima barem jednu stolicu tokom 24 sata, ali nekad taj ritam može biti rjeđi, na primjer, jedanput u tri dana. S druge strane, beba može imati više stolica na dan, ali važno je da boja i konzistencija stolice budu uredne.

Kada je riječ o zatvoru?

Ima li beba preduge razmake između stolice, koji su stalno prisutni, možda je riječ o zatvoru. On je češći kod beba na formuli. No ne znači nužno da je riječ o zatvoru ako beba teško istiskuje stolicu. Pretpostavlja se da je to zbog toga što mekana stolica u dojenčadi ne pritišće dovoljno anus ili mišići anusa nisu dovoljno snažni i usklađeni da bi lako izbacili stolicu, pišu Roditelji.hr.

O zatvoru je riječ ako je stolica jako tvrda, katkad u manjim kuglicama, a pražnjenje crijeva otežano ili bolno. Pritom beba pati od grčeva i bolova u trbuhu, a može se ozlijediti i sluznica anusa, što je vrlo bolno i dodatno otežava tiskanje.

Mama otkrila da masaža stopala pomaže

Jedna je mama dvoje djece, Cheyenne Frazier, na svome TikToku podijelila tehniku za koju tvrdi da je vrlo učinkovita kad beba ima problema s otežanom stolicom. Odmah je na početku videa napomenula da ona nije liječnica, ali je naglasila da je njezina metoda čudesno djelovala na probavu njezinih beba.

@cheyofrazier

Just thought someone may need this information because I definitely did. #baby#poop#babypoop#footrub#infant#babytips#babytipsandtricks#pregnancy#momhack#momhacks#babyhack#constipatedbabies#workslikeacharm#babytoes#babyfeet#cutebaby#babyfever#sahm#firsttimemom#secondtimemom#asd#adhd#mom#momlife#momtips#fyp#foryou#foryoupage#Totinos425

♬ original sound – Cheyenne Frazier

Mama je pokazala na koji način masira stopala svoje bebe. Prvo protrlja oba stopala, potom jedno stopalo, nježnim pokretom izmasira po sredini, pa petu kružnim pokretima i na kraju bebin palac. Sve ponovi i s drugom nožicom. Cheyenne kaže da beba obavi stolicu unutar dva sata nakon ove masaže.

Iako se masaža pokazala korisna u mnogim slučajevima, iz časopisa Healthline upozoravaju da bi se roditelji prije bilo koje alternativne metode liječenja trebali ipak posavjetovati s liječnikom.