Kako odabrati dioptrijske naočale za djecu?

Kada birate dioptrijske naočale za djecu vodite računa o ovim detaljima.


Kratkovidnost kod djece u posljednje vrijeme postala je česta pojava. Da biste mogli olakšati svom djetetu, za početak, potrebno je da se educirate kako biste na najbolji način mogli da pomognete svom djetetu.

Kada birate dioptrijske naočale za djecu vodite računa da budu funkcionalne i moderne. Ako vaše dijete dobije dijagnozu kratkovidnosti, to znači da su mu predmeti koje gleda s određene distance, zamagljeni.

Kratkovidnost se uglavnom može pogoršati tokom djetinjstva i adolescencije, ali se, na svu sreću, može korigirati pomoću dioptrijskih naočala za djecu. Ukoliko vaš mališan na vrijeme počne nositi dioptrijske naočale i nosi ih redovno, a dioptrija je precizno određena, vid djeteta ne bi trebalo da se pogoršava.

Kako odabrati najbolje dioptrijske naočale za djecu?

Kad su u pitanju dječije naočale za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari. Prije nego što krenete u kupovinu dobro se pripremite, otkrijte što je to što vaše dijete želi, ali i koje su dječije naočale za vid po preporuci stručnjaka najbolje i pokušajte pomiriti te dvije stvari. Kada kupujete dječije dioptrijske naočale vodite računa o nekoliko veoma važnih faktora.

Debljina okvira za dječije dioptrijske naočale

To je sigurno jedan od najvažnijih faktora koje je potrebno da imate u vidu prije kupovine okvira. Ako su u pitanju deblja stakla, birajte manje okvire, jer će tako navi način stakla izgledati vizualno tanja.

Neka dječje dioptrijske naočale budu moderne i u trendu

Ne gledaju baš sva djeca blagonaklono na nošenje naočala i zato je veoma važno da se djetetu okviri svide kako bi lakše prihvatili činjenicu da ih mora nositi. Nemojte se fokusirati samo na jednobojne i neutralne okvire već djetetu pokažite i one šarenije modele. S druge strane, jednobojni okviri za dječije dioptrijske naočale u nekim jarkim bojama poput crvene ili narančaste mogu uljepšati lice djeteta i imati pozitivan efekt da pokazuju svoje naočale s ponosom.

Tip kože i oblik lica utječu na to koje ćete dioptrijske naočale za djecu izabrati

Detalji na koje takođe treba da obratite pažnju su i tip kože vašeg djeteta i naravno – oblik lica. Na primjer, smeđe nijanse okvira, metalni okviri i plave nijanse se savršeno slažu s toplijim tonovima kože. Isto tako, vjerovatno ćete naići i na zanimljive okvire za dječije naočale za vid koji pašu različitim oblicima lica. U svakom slučaju važno je da dijete proba što više stilova i oblika prije nego što se odluči za onaj jedan savršeni.

Materijal od kojeg su napravljene dječije dioptrijske naočale

Kad je u pitanju materijal koji se preporučuje kad je riječ o manjoj djeci, plastika je i dalje broj jedan. Velikom broju roditelja se sviđa ideja okvira za dječije naočale napravljenih od čiste gume jer su potpuno fleksibilni, ali nakon kratkog vremena može se desiti da stakla počnu ispadati, kao i da tijekom toplijih dana okvir gubi svoj prvobitni oblik, što nije baš sjajna opcija.

Most koji savršeno prijanja

Okvir naočala stoji na nosu i mora dobro sjesti na njega, da ne klizi i da ne žulja jer u suprotnom djeca mogu imati problema s vidom. Dakle, dioptrijske naočale za djecu ne smiju kliziti s nosa, ali isto tako, most ne smije biti previše usko postavljen kako naočale ne bi bile neudobne. Idealna opcija je odabrati okvir koji ima most koji se može podesiti kako bi dijete samo prilagođavalo naočale za vid dok ih nosi. Isto tako, kako most stoji na nosu može imati uticaj i na to kako dječije dioptrijske naočale izgledaju na licu.

Zakrivljenost ručkica

Dio ručkica koji je blago zakrivljen iza ušiju djeci omogućava udobnost nošenja naočala, a pored toga pruža im sigurnost da im dioptrijske naočale neće padati. I zato je veoma važno da ručkice prilagodite tako da budu zakrivljene kako bi djeca nesmetano mogla da budu djeca, da bezbrižno trče i igraju se bez bojazni da će im naočale ispasti. Postoji i opcija traka koje povezuju jednu i drugu ručkicu oko glave, ali to je namijenjeno manjoj djeci, pišu Djecjaposla.com.

Kako odabrati prava stakla za dječije naočale za vid?

Kada je riječ o materijalima od koga su napravljena stakla za dječije naočale najbolje je da se posavjetujete s optičarima koji će vam preporučiti ono što je najbolje za vaše dijete. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da su stakla za dioptrijske naočale za djecu napravljena od materijala koji je otporan na udarce te da imaju UV zaštitu. Isto tako, materijal birajte u odnosu na to koliko je vaše dijete aktivno, koliko vremena provodi za televizorom ili računarom, a koliko za knjigom, te koliko vremena tokom dana provodi u igri ili sportskim aktivnostima.

Ako vaše dijete dobije dijagnozu kratkovidnosti te ukoliko mora nositi dioptrijske naočale, pripremite se i na to da dijete u početku može osjećati otpor prema nošenju naočala. Vi ste tu da mu pokažete kako nošenje naočala može biti cool.

Nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći:

  1. Neka dijete sudjeluje u biranju okvira za dioptrijske naočale uz vaše sugestije jer će se u tom slučaju osjećati kako samo donosi ovu važnu odluku.
  2. Budite strpljivi i nemojte gubiti živce ako dijete ne želi stalno nosiri dioptrijske naočale za vid. Vodite se time da je bolje da ih nosi povremeno, nego nikako. Za početak, postavite kratke ciljeve, neka ih nosi 15-20 minuta dnevno, pa svakog dana po malo produžite vrijeme nošenja. Nagradite dijete kada dostigne dnevni ili sedmični cilj. Vremenom će dijete samo shvatiti kako su mu dioptrijske naočale neophodne.
  3. Stalno ih podsjećajte i budite dosadni, ali na afirmativan način.
  4. Pokažite djetetu neke poznate face, likove iz filmova, serija i crtića koji nose naočale, poznate naučnike, književnike, muzičare, sportiste…
  5. Povremeno provjerite da li im naočale za vid dobro stoje, da li su se negdje olabavile, iskrivile, da li žuljaju ili spadaju i na vrijeme reagirajte.