Kako obući bebu po hladnom vremenu?

Bebe ne znaju govoriti, tako da vam ne mogu reći da li im je vruće ili hladno. Ali da bismo vam olakšali da im bude ugodno, dajemo vam nekoliko savjeta.


Ako se pitate kako obući bebu, naš savjet bio bi – isto kao i sebe uz jedan dodatni sloj jer ćete tako znati da li joj je toplo ili hladno (isto kao i vama). Međutim, nemojte bebi zaboraviti skinuti dodatni sloj čim dođete u zatvoreni prostor ili je unesete u npr. zagrijani automobil, čak i ako to znači da ćete je probuditi. Kapu, šal i rukavice uvijek skidajte, čak i tokom kratkog boravka u zagrijanoj prostoriji, piše novalac.ba.

Slojevito odijevanje je najpraktičnije jer možete jednostavno skidati dio po dio odjeće. Pored toga, nekoliko slojeva će bebu manje sputavati nego dva teška odjevna predmeta.

Praktična i udobna su zimska odijela punjena perjem ili imitacijom perja. Kapa je neophodna čak i ako je samo prohladno jer će uvelike pomoći zadržati tjelesnu toplinu (čak 25 procenata topline tijelo gubi preko glave). Ručice se štite rukavicama, a stopala čarapicama i čizmama.

Pretjerana razdražljivost, nemir i plač mogu biti pokazatelj da se dijete ne osjeća ugodno.

Da li je bebi prevruće ili hladno, možete vrlo jednostavno provjeriti dodirom stražnjeg dijela vrata ili leđa. Ako je koža orošena i topla, vjerovatno je beba pretoplo odjevena; jednako tako, ako je koža hladna, treba dodati sloj odjeće ili je pokriti.

Ne brinite se ako su bebine ruke i noge hladnije. Hladne ruke i noge pokazuju da beba još nema razvijenu termoregulaciju, odnosno zbog neuravnotežene cirkulacije krv odlazi u druge vitalne organe. Nakon navršenih šest sedmica, ako je beba rođena u terminu, centar za termoregulaciju je razvijen, a prstići će se postepeno zagrijati kad se beba počne više micati.

Da li je bolje po velikoj hladnoći ostati kod kuće?

Hladno vrijeme ne treba vas spriječiti da izvedete bebu. Svježi zrak doprinosi boljem zdravstvenom stanju – što je hladnije, manje je uzročnika bolesti. Za početak je 10 do 20 minuta dovoljno.

Sve zavisi od starosti. Novorođenče ne bi trebalo ići u šetnju ako je temperatura niža od 10 °C. Nakon navršenih mjesec dana preporučujemo do pola sata boravka na otvorenom ako je temperatura iznad nule. Međutim, u slučaju magle i jakog vjetra izlazak je bolje odgoditi.

Kada ste izvan svog doma, ponesite sa sobom rezervnu odjeću da biste bebu presvukli ako primijetite da je odjeća vlažna ili dodali jedan sloj više ako je bebi hladno.