Kako obilježiti Svjetski dan nastavnika?

Skoro svi imaju svog omiljenog nastavnika. Nekoga ko vas je ohrabrio i inspirisao jer je mogao vidjeti vaš potencijal. 5. oktobra odvojite vrijeme za proslavu Svjetskog dana nastavnika - globalnog događaja koji je pokrenula Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) 1994. godine.


Baš kao što je Matilda imala gospođu Honey, Harry Potter Dumbledorea, a Cady gospođu Norbury djeca širom svijeta imaju svog nastavnika ili nastavnicu heroja. S obzirom na to da nastavnici oblikuju buduće generacije, uzimanje jednog dana svake godine kako bismo rekli „hvala“ najmanje je što možemo učiniti. Bez obzira gdje se danas nalazite u svijetu, sjetite se da su nastavnici bitni!

Svjetski dan nastavnika održava se svake godine 5. oktobra. To je slučaj još od daleke 1994. godine. Ovim se praznikom obilježava godišnjica usvajanja Preporuke UNESCO-a o statusu učitelja iz 1966. godine.

Kako proslaviti Svjetski dan nastavnika i zašto je on važan?

Iznenadite svog nastavnika/nastavnicu poklonom

Djeca mogu pokazati svoju zahvalnost dajući svom nastavnik  iskrenu čestitku zahvale, iznenadivši ih nečime što su napravili za njih, svojim crtežima, ili pjesmom koju su napisali u čast svoga nastavnika/ce.

Neka se nastavnici osjećaju posebno

I roditelji vole nastavnike! Pokažite prosvjetnim radnicima koliko su važni tako što ćete s roditeljima organizovati zabavu za njih ili pripremiti tombolu s nagradama.

Pružite nastavnicima kraljevski tretman

Biti nastavnik može biti stresno, iscrpljujuće i frustrirajuće. Na Svjetski dan nastavnika školske bi uprave trebale razmaziti svoje uposlene. Ručak s uslugom ili iznenađenje s 10-minutnom masažom sjajni su načini da se nastavnicima stavi do znanja da njihov naporan rad ne prolazi nezapaženo. Ako 5. oktobar padne na vikend, slavite u petak prije ili u ponedjeljak poslije.

Svjetski dan učitelja odaje čast prosvjetnoj profesiji

Buđenje u cik zore, strpljenje i stalan pozitivan utjecaj nije jednostavan posao za obavljati. Na Svjetski dan nastacnika pokloni, pohvale i zabave sjajni su načini da pokažemo važnost posla koji učitelji, nastavnici i profesori širom svijeta obavljaju.

Naglašava aktuelna pitanja koja utječu na nastavnike

Još uvijek postoji veliki broj složenih problema koji utječu na nastavnike u obrazovnim sistemina širom svijeta. To uključuje održavanje akademskih sloboda, stvaranje autonomije za obrazovne institucije, te razvoj i održavanje profesionalnih nastavnih standarda u visokom obrazovanju. Srećom, Svjetski dan učitelja omogućuje raspravu o tim problemima na sastancima, webinarima, seminarima i konferencijama.

Svjetski dan nastavnika pozdravlja napredak, ali izaziva stagnaciju

Iako su obrazovni sistem i uloga koju u njemu igraju učitelji daleko napredovali, još uvijek je dug put. Zbog toga su Ujedinjeni narodi stvorili Cilj održivog razvoja za obrazovanje do 2030. godine. Svjetski dan nastavnika godišnji je podsjetnik na ovaj cilj i potrebu da se učini više kako bi se nastavnike potaknulo da ostanu u obrazovanju.