Kako naučiti vaše bebe da plivaju?

Bebe se prilično dobro snalaze u vodi, a donosimo vam nekoliko savjeta kako ih naučiti da plivaju.


Vjerovatno već znate za činjenicu da se male bebe prilično dobro snalaze u vodi. Devet mjeseci provele su plivajući u amniotskoj tečnosti tako da je voda za njih prirodno okruženje.

Međutim, ta sposobnost brzo se gubi i svake godine mnogo male djece strada od davljenja, pa je učenje djeteta da pliva potencijalna preventiva za ovakve tragedije.

Kako piše sajt Fatherly, postoji nekoliko tehnika učenja bebe da pliva, a stručnjaci preporučuju da se izbjegne korištenje plutajućih pomagala. Ona djetetu daju lažnu sigurnost, i postoji mogućnost da prvi susret sa vodom bez njih izazove kod djeteta paniku, pišu Detinjarije.com.

Za osnove preživljavanja u vodi, razmotrite veoma efikasnu, iako za roditelje zastrašujuću tehniku “samoodržanja” koja je stotine hiljada beba uzrasta od šest mjeseci pa naviše naučila da mlataraju nožicama, plutaju na leđima i čekaju pomoć, čak prije nego što nauče da puze. Međutim, ova tehnika “snađi se sam” je dobra za rizične situacije, ne i za uživanje u brčkanju.

Kako naučiti vašu bebu da pliva?

Ipak, i ako želite da vaša beba postane pravo delfinče, i za to postoje tehnike. Prvi korak je da učinite da se vaše dijete opusti pod vodom. To vas oboje može da preplaši, ali samo djetetu je dozvoljeno da to i pokaže. Vaš posao kao odraslog (žao nam je), jeste da sve to predstavite kao zabavu.

Probajte sljedeće: brojite do 3 i dunite djetetu u lice. Dijete će instiktivno da zadrži dah i napravi smiješnu grimasu. U tom trenutku nakratko ga potopite i izvucite iz vode, obrišite mu lice, nasmijte se i pohvalite ga. Poslije nekoliko rundi ovoga, uz neke plutajuće igračke, dijete će se postepeno navići na potapanje.

Što je vaša beba mlađa kad ovo radite to je veća šansa da će instinktivno praviti plivajuće pokrete ručicama i nožicama. Što su stariji, više ćete morati da ih učite.

Da ih naučite pokretima nogu, neka plutaju na leđima dok im je glava naslonjena na vaše rame, a vi hodajući unazad pomijerajte njihove noge na ispravan način.

Kod učenja pokreta ruku, postavite ih da plutaju na stomaku podupirući ih odozdo, i pomijerajte ih kroz vodu dok je neka interesantna igračka isped njih, tik izvan domašaja.