Kako naučiti djecu da se sama igraju i zašto je to korisno?

Kao i sve drugo, moguće je naučiti djecu da se sama igraju. Pročitajte na koji način.


Ako su djeca sasvim mala, teško ih, gotovo nemoguće ostaviti da se sami zabave duže od nekoliko minuta (iako ima iznimaka), no veću djecu mogli biste početi trenirati kako da se sama zaigraju, a vas barem malo ostave na miru.

Kako to postići? Pokušajte na sljedeće načine, pišu djecjaposla.com.

1. Pokažite im kako da se sama igraju

Prvi korak je da naučite djecu da je u redu da neko vrijeme provedu sami i uputite ih koliko to zabavno u stvari može biti. Provođenje vremena na samo, naučeno je ponašanje i ako djecu nikada ne puštate ‘na miru’ ona neće naučiti biti sama sa sobom, upozoravaju stručnjaci.

Djecu je najbolje početi trenirati već u dobi od 6 mjeseci, na način da na primjer stavite dijete u kinderbet i okružite ga s nekoliko igračaka ili zvečki, dok vi odete zaliti cvijeće ili oprati kadu. Dijete te dobi trebalo bi se moći zabaviti otprilike 20 minuta sa svojim igračkama, bez vaše intervencije, pojašnjavaju stručnjaci.

Na početku, kada se vaše dijete odluči provoditi neko vrijeme na samo, neka to bude nedaleko od vas, i uvijek ga imajte na oku. Prijelomni trenutak događa se kada dijete puni dvije godine i razumije znatno više stvari. U to doba počnite komentirati na glas stvari koje biste željeli napraviti kad naapokon budete sami i objasnite zašto biste ih željeli napraviti.

Naime, stručnjaci kažu da naša djeca upijaju naše vrijednosti i da je za njih uistinu pozitivno kada vide da su im roditelji ljudi puni interesa koji obavljaju razne aktivnosti. To vrlo pozitivno utječe i na njih same i na njihov razvoj. Usto, djeca vole oponašati, ako vi počnete plesati, vrlo vjerovatno će i ona krenuti, a ako vas često vide da čitate knjige, velika je šansa da će i sami biti ljubitelji knjiga.

S vremenom, povećavajte količinu vremena koje će vaše dijete provesti bez vas, ponekad čak igrajući se u svojoj sobi, dakle, izvan vašeg vidnog polja. No, imajte na umu da to neće doći samo od sebe jednoga dana, nego je djecu tu ‘umjetnost’ potrebno naučiti.

2. Kreirajte ‘dječji prostor’

Najlakše ćete potaknuti djecu na samostalno igranje ako im osigurate njihov vlastiti prostor, u kojem će također biti sigurni od potencijalnih nezgoda, što će i vama pomoći da se lakše ‘distancirate’ jer znate da su na sigurnom.

Također, ako imate mašte, financijskih mogućnosti i volje, možete dječiju sobu kreativno namjestiti i napuniti ju stvarima koje će djecu poticati na istraživanje, eksperimentiranje i koja će im biti ugodno okruženje u kojem će željeti što češće boraviti. No, ako niste u takvoj mogućnosti, ne razbijajte glavu. Uzmite jednu košaru, napunite ju slikovnicama i knjigama te kada odlučite da je vrijeme da mama ili tata budu na samo, recite djeci da imaju košaru i da se zabave stvarima koje se nalaze u njoj.

Stručnjaci savjetuju i ovo: birajte i kupujte igračke pametno, ne gledajte cijene, već ‘vijek trajanja’, odnosno koja igračka može djeci biti dugo zanimljiva. A to su kocke, plastelin, setovi za kuglanje, bojice ….odnosno igračke koje se uvijek nanovo mogu upotrijebiti na zanimljiv i drugačiji način.

3. Držite ih zabavljenima

Roditelji često ne mogu povjerovati koliko dugo djeca mogu biti zabavljena nekim jednostavnim projektom za kojeg im uopće ne bi palo na pamet da može toliko dugo držati dječju pažnju. Na primjer, djeca mogu, tvrde stručnjaci, ležati po pola sata na deki na podu i prstom švrljati obrise oblaka na plafonu.

I to je samo jedna aktivnost koja ih može zaokupiti – a vi budite kreativni i smislite im zadatke. Recite im da nacrtaju i oboje veliki shopping centar na četiri kata, izgrade hotel od kocki, naprave farmu od plastelina…

Stručnjaci naglašavaju da nema ništa loše u tome da dijete gleda TV pola sata dok vi odmarate, ali vaš je cilj je smisliti aktivnosti u kojima će djeca aktivno sudjelovati i razvijati svoju percepciju. Zašto? Zato što djeca koja uvijek imaju nešto što im stimulira pažnju (roditelj, televizor, računar), teško će se kao odrasla osoba moći nositi sa svojim odgovornostima i svojom dobrobiti. Ako pak potičete djecu da otkriju i razviju svoje strasti, kada odrastu bit će spremniji da se suoče s životnim izazovima.

4. Prepustite se neredu

Djeca vole nered (ali vjerovali ili ne, više manji nego veći) i pravljenje nereda može ih okupirati na duže vrijeme. Jedna majka dala je izvrstan primjer:

– Iskopala sam rupu u zemlji i rekla sam kćerki da u njoj napravi blatnjavu kupku. Bila je zabavljena blatom cijelo poslijepodne, dok sam ja u miru sređivala cvijeće, ispričala je dosjetljiva mama.

Postoji nekoliko načina kako proizvesti kreativni kaos u kojem će vaša djeca uživati – dajte im da uzmu sve jastuke u kući, od ukrasnih do onih na stolicama i za spavanje i izgrade neprobojnu tvrđavu. Ili ih opskrbite stiroporom u kartonskoj kutiji i zaposlite mrvljenjem sitnih kuglica.

Da, možda vam kuća neće izgledati kao sa stranica nekog časopisa, a prijatelji će kolutati očima kada vide vaš ‘kreativni nered’, ali što je to naspram mirnih sati koje možete provesti dok se vaša djeca zabavljaju? Tajna dobre organizacije je vrlo jednostavna: nekad se jednostavno trebate prepustiti kaosu kako bi stvari bolje funkcionirale.