Kako kod djeteta izgraditi čvrstu i stabilnu ličnost?

U narednim primjerima ćemo vam pokazati kako postavljanje granica može koristiti vašem djetetu, a dajemo vam i nekoliko alternativa riječi „ne“.


Mnogi roditelji se nađu u poziciji da svojoj djeci ne mogu reći “ne”. To je zato što živimo u društvu u kojem su roditelji zauzeti više nego ikad prije sa svime što se događa u njihovom životu.

Takođe, mnogi roditelji žele biti najbolji prijatelji sa svojom djecom, a najbolji prijatelji rijetko kažu „ne“. Ali, kao roditelj, odbijanje želja vašeg djeteta može biti presudno u izgradnji njegovih snažnih ličnosti.

U narednim primjerima ćemo vam pokazati kako postavljanje granica može koristiti vašem djetetu, a dajemo vam i nekoliko alternativa riječi „ne“.

Kako postavljanje granica može koristiti vašem djetetu?

1. Dobijaju osjećaj za strukturu i disciplinu

Reći “ne” djeci najvažniji je način da im se postave ograničenja. Nauče da moraju ostati u tim granicama i ako ih prekrše, bit će posljedica. Stoga se osjećaju odgovornima za svoje postupke. Međutim, prije nego što svom djetetu kažete “ne”, možda ćete trebati pronaći dobar razlog, jer djeca bez tučnjave neće prihvatiti odbijanje.

Vaša djeca će također postati strukturiranija i discipliniranija kad im se sve vrijeme ne bude polazilo za rukom. Shvataju da ne mogu imati sve što žele, kad god to žele. To je presudno, jer kad ostare, shvatit će da im svijet neće samo pružiti sve što požele. Moraju slijediti pravila i igrati u granicama istih ako žele uspjeti.