Kako je nastala riječ “sendvič”?

Kako je nastala riječ "sendvič"?


Sendviči su jedno od onih jela koje možemo pripremiti u bilo koje doba dana. No, znate li kako i kada je sendvič zapravo nastao?

Sendviči se obično nose na posao, u školu ili na izlet za jelo kao dio “paketa” za ručak. Uobičajeno je da sadrže kombinaciju povrća, mesa, sira, i/ili nekog umaka. Široko su rasprostranjeni u restoranima i kafićima.

Prvi pisani trag engleske riječi “sandwich” pojavljuje se u dnevniku Edwarda Gibbona u opisu “komadi hladnog mesa”. Riječ je nastala prema John Montagu, 4th Earl of Sandwich, engleskom aristokratu iz 18. stoljeća, iako nema direktnu poveznicu sa hranom. Priča se da je Lord Sandwich volio jesti takav oblik hrane tokom kartanja jer je mogao istovremeno raditi obje stvari – kartati i jesti, a da ne uprlja karte tokom igre.

Upravo je tako sendvič i nastavio svoje širenje među muškim društvo tokom društvenih igara i zabava. Popularnost sendviča raste u Engleskoj i Španjolskoj tokom 19. stoljeća kada je ovaj oblik hrane prihvaćen u radničkoj klasi kao brz, prenosiv i jeftin obrok.

U to vrijeme sendvič se napokon pojavljuje i izvan Europe. U SAD-u, sendvič je prvobitno prezentiran kao dio večere. Početkom 20. stoljeća, kako je hljeb postajao spojnica američke prehrane, sendvič postaje popularan koliko i brzi obrok na Mediteranu.

Riječ “sendvič” se također može koristiti i kao glagol u značenju za pozicioniranje nečega između dvije stvari.