Kako igranje “mršavim” lutkama djeluje na zdravlje djevojčica?

Mršavim lutkama mogu se poslati negativne poruke o izgledu...


Nekad smo se igrali barbikama, ne obraćajući previše pažnju ni na što, osim da joj nabavimo bolje modne dodatke. No, najnovije studije pokazale su da popularne lijepe mršavice nisu bezopasna igračka.

Naime, djevojčice su danas od najranije dobi bombardirane idealima ljepote. Na TV-u, u dječjim serijama, crtićima, filmovima, časopisima, društvenim mrežama pa na kraju i preko lutki.

A taj ideal poručuje da si lijepa samo ako si mršava, što pogubno djeluje na psihu male djece, odnosno, prvenstveno djevojčica. Negativnim stavovima o tome da je lijep samo uzak struk izložene su već djevojčice od pet godina koje pate zbog vlastitog izgleda uspoređujući se s omiljenim ,mršavim lutkama. I to nije nužno samo popularna Barbie.

Provedena je studija na 30 djevojčica u dobi između pet i devet godina te im je dano da se igraju nekom lutkom “idealnih proporcija”. Prije i nakon igre stručnjaci su ispitivali djevojčice kako vide svoje tijelo i koliko su zadovoljne njime te što misle o tome koje su to idealne proporcije.

Otkrili su da igranje mršavim lutkama negativno utiče na sliku koju djevojčice stvaraju o svom tijelu. Ta se slika nije promijenila čak ni nakon što im je dana neka druga igračka.

Stručnjaci su upozorili kako je nezadovoljstvo tijelom veliki problem te može izazvati ozbiljne dugoročne posljedice poput poremećaja u prehrani i depresije.

No, treba imati na umu i to da su lutke omiljene dječje igračke već stoljećima. Kroz godine su mijenjale izgled i oblik, a Barbie lutke rangirane su kao najprodavanije ikada. Iako “nezdravog izgleda”, najčešći su odabir većine roditelja i predmet želje mnogih djevojčica.

Ipak, ono što one prikazuju, ideal je ljepote neostvariv i nezadrživ u stvarnom svijetu.

Što sad to znači? Trebamo li odbaciti lutke kao takve ili samo one koje šalju negativne poruke?

Nisu lutke jedine koje unose nemir jer istraživanja su potvrdila da vitkom tijelu ponajviše streme djevojčice koje puno vremena provode pred TV ekranom.

Stručnjaci poručuju, ne krivite se što kupujete djetetu željenu lutku. Ova saznanja samo su upozorenje odnosno korisne informacije koje će pomoći roditeljima da usmjere djecu na pravi put i razviju kod njih pozitivan stav i navike.

Lutke nisu siguran, već moguć rizik po dječije zdravlje te svakako nisu jedini segment na koji treba obratiti pažnju u kulturi koja nas okružuje.