Kako do škole u Sarajevu: Svaki prelazak ulice je lutrija

Roditelji, škola, mještani, svi zajedno pokretali su inicijative, potpisivačli peticije da se učenicima obezbjedi nesmetan prilaz školi. Kako kažu, svi su se oglušili.


Foto: Školski.ba / Freepik

Ulica pored osnovne škole KŠC na Stupu noćna mora je za roditelje i djecu. Iako godinama upozoravaju, pišu peticije, niko od nadležnih ništa nije poduzeo. Roditelji, ali i mještani tvrde da se osjećaju nesigurno. Podsjećamo, prije dva dana upravo na ovom mjestu auto je udario dijete.

Ulica bez jasne signalizacije i vidljivog pješačkog prelaza u naseljenom mjestu pored osnovne škole, ali i vrtića KŠC. Stotine djece koji pohađaju osnovnu školu roditelji moraju dovesti do ulaza škole jer ih ne smiju pustiti same pa čak iako žive u blizini. Vjekoslav Kresić otac troje djece koji pohađaju ovu osnovnu školu svaki dan ih dovozi do samog ulaza. Kaže, nešto se mora promijeniti.

– Problem je što je pojačan promet a puno djece, mora se pojačati. Evo ja svaki dan upozoravam, pazite, gledajte, stanite. Ovo traje više od deset godina, rekao je Kresić.

Alen Martinović otac dvoje djece koje pohađaju tu školu kaže nam da iako živi dvjesto metara od škole djecu mora svaki dan dovoditi do ulaza. Svaki prelazak ove ulice je lutrija, kaže nam

– Problem je što ulica nema trotoara uopšte, oni koji postoje su uzurpirani od strane ugostiteljskih objekata ili su auta parkirana na tim mjestima nepropisno i sljedeći problem je taj što ima ograničenje od trideset posto koje niko ne poštuje. Vozi se pedeset, šesdeset na sat ja ovdje stanujem dvjesto metara od škole ali moram po djecu dolaziti i voditi ih, kazao je Martinović.

Roditelji, škola, mještani, svi zajedno pokretali su inicijative, potpisivačli peticije da se učenicima obezbjedi nesmetan prilaz školi. Kako kažu, svi su se oglušili. Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao nam je da je upoznat sa problematikom ove ulice. Tvrdi, da je održan sastanak nakon što je prije dva dana udaren dječak.

– Mi smo jutros imali operativni sastanak na ovu temu i mi kao ministarstvo saobraćaja ćemo se staviti na raspolaganje oppštini da zajedno kompletan dio Stupa prođemo jer ima nadležnosti i opštine i ministarstva saobraćaja da uvažimo zahtjeve građana i roditelja i obezbjedimo sigurnost djece, izjavio je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Roditeljima je važno da se taj problem što prije riješi. Kako kažu potrebna je samo volja jer kasno će biti ako se nešto desi. Olivera Pačarić kaže da su roditeli u okviru Vijeća obratili se ponovo nadležnim organima i policiji i opštini.

– Mi roditelji imamo jako veliki strah za našu djecu jer ovdje bi trebao biti semafor ili ležeći policajac i dolazi do saobraćajnih nesreća. Ja svoje dijete moram svaki dan dovesti i odvesti jer ga ne smijem pustiti, rekla je Pačarić.

Upravo u ovoj ulici vrlo su česte saobraćajne nesreće. Djeca moraju biti sigurna stav je roditelja. Svi zajedno i policija i opština ali i ministarstvo dužni su obezbjediti djeci siguran dolazak do škole.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu Oslobođenja.