Kako djecu privoljeti da zavole jabuke: Napravite vulkan, puzzle, sliku ili čudesnu slagalicu

Za neke aktivnosti trebat će vam jestiva jabuka no za neke možete upotrijebiti i staru.


Foto: Djecjaposla.com
Foto: Djecjaposla.com

Jabuke su vjerovatno najtrajnije voće, no ipak su ljetni mjeseci njihova prava sezona kada ih ima na gotovo svim stablima.

Osim za jelo, s njima su moguće i brojne kreativne igre koje će oduševiti vašu djecu. Za neke će vam trebati jestiva, no za neke može biti i već stara i nejestiva, pišu Djecjaposla.com.

1.Slagalice od komadića jabuke

Narežite jabuke na komadiće i pripremite čačkalice. Zadatak djeci je slagati čačkalice i komadiće jabuka u čudnovate skulpture.

2.Puzzle od jabuke

U jabuci izrežite krugove, kocke, trokutiće…a potom ih vratite odakle ste ih i izvadili…

3. Jabuka s mjehurićima

Ovaj zanimljivi eksperiment s mjehurićima posebno je zanimljiv jer su svi sastojci jestivi. Za ovaj zanimljivi eksperiment potrebne su vam jabuke, sok, mlijeko i slamke.

Izdubite jabuku, ulijte unutra sok (od naranče ili drugi) i dajte djeci da pušu mjehuriće. Dodajte potom i 1-2 kašike mlijeka u svaku jabuku i dajte djeci da nastave puhati.

4. Žigovi od jabuka

Izrežite jabuku na pola, umočite je u boju i otisnite ju na papir. Čim više boja učinit će fotografiju zanimljivijom. Ako želite, možete rezati i druge oblike (s kalupima od kolača ili slično).

5. Vulkan iz jabuke

Potrebne su vam jabuke koje više nisu za jelo, crvena i zelena boja za hranu (ili druge), deterdžent za suđe s mirisom jabuke, soda bikarbona i ocat.

Izbušite jabuke, pomiješajte ocat i deterdžent i dodajte hranu za boju. Izdubljene jabuke napunite sodom bikarbonom i polijevajte ih te uživajte u eksperimentu.

6. Drvo puno jabuka

Od papira ili trake koja se lako skida napravite drvo kao na crtežu, a potom slažite jabuke.