Kako da napuštanje kuće sa bebom postane manje strašno: 15 praktičnih savjeta

Kada izlazite vani sa bebom stalno mislite da ćete nešto zaboraviti, ne znate ni koje stvari su prioritet...


Od svih savjeta koje ste dobili kada ste postali roditelji: “Spavaj kada beba spava”, “Biraj pažljivo pedijatra”, “Ne zaboravi na ovo ili ono” itd. sigurno vam niko nije rekao kako da izađete iz kuće sa bebom, a da se ne osjećate kao da se spremate za dvosedmično putovanje ili Olimpijadu!

Znamo da vam je sve novo i nepoznato, stalno mislite da ćete nešto zaboraviti, ne znate ni koje stvari su prioritet ili kako funkcionalno da iskoristite dragocjeno vrijeme koje vam je na raspolaganju?

Kako bi vam pomogli da se bolje organizujete pitali smo iskusne mame i tate za neke od njihovih najboljih savjeta koji će vam sigurno dobro doći, piše mamaonica.com.

Pa da počnemo:

1. Auto je vaš saveznik

Ukoliko ste planirali izlazak autom, ili znate da ćete se voziti tokom obavljanja većine poslova ili posjeta sa bebom – napravite u gepeku rezervne zalihe stvari koje su vam najčešće potrebne ili koje bi mogle da vam zafale.

Takođe, možete razmisliti o tome da pozajmite od nekoga ili si priuštite manja kolica koja će vam uvijek stajati u autu, kako se ne bi svaki put pri izlasku iz kuće mučili sa smještanjem istih u gepek, sklapanjem i rasklapanjem. Dobro pripremljeno auto je već pola obavljenog posla, naravno, pobrinite se da ga uvijek zaključate kako bi vaše stvari bile bezbjedne.

2. Duplo je sigurnije

Iako ovo možda zvuči kontraproduktivno i kao “višak”, u stvari će vam uštedjeti mnogo vremena. Za bitne stvari poput pelena, flašice, kreme, ključeva i slično uvijek spakujte i rezervu. Kako bi maksimalno iskoristili raspoloživ prostor u vašim torbama za bebi opremu, kupujte manja pakovanja ili spakujte jedno originalno pakovanje i tester.

3. Organizacija je ključ

Metodičnost vas može spasiti u mnogim situacijama. Naviknite sebe da svaka stvar ima svoje mjesto, i nemojte to mjesto stalno mijenjati. Ako već unaprijed znate da kolica stoje u hodniku, losion i krema na noćnom stočiću, pelene u drugoj ladici i slično, nećete se nikada dovesti u poziciju da ne znate gdje se nešto nalazi, nećete trčati po kući ili sobi kao muha bez glave, a time smanjujete sopstveni nivo stresa kada treba da spakujete torbu za izlazak napolje.

4. Spremite provjerene proizvode

Nemojte eksperimentisati sa novim proizvodima kada idete na put, u posjetu ili planirate da budete duže vrijeme dalje od svog doma. Bebe i njihova koža su vrlo osjetljivi i u poznatoj sredini, a kamoli kada ste konstantno u pokretu.

Na vrijeme se pripremite i odaberite samo one koji su vrhunskog kvaliteta i koji neće izazivati nelagodu vašim mališanima. Pravo rješenje bi bio odabir proizvoda koji su ekološki prihvatljivi i koji su rigorozno testirani, a ne sadrže nikakve alergene, parabene i druge iritante.

Ako vaša beba još uvijek nosi pelene potreban vam jezaštitni podmetač za presvlačenje koji je lagan, mekan i visokoupijajući. U slučaju da vaš mališan odluči da napravi “nered” dok ste kod prijatelja, porodice ili čak u autu, ovaj podmetač je nešto što morate imati sa sobom!

5. Prije nego napustite kuću…

Odličan trik koji mnoge mame koriste je hranjenje bebe tačno prije izlaska iz kuće. Na ovaj način postižete da vaša beba bude mirna, sita, vjerovatno neće plakati i biti nervozna, a vi se ne morate mučiti sa pripremanjem formule, flašice ili razmišljati da li mjesto na koje idete ima prostor predviđen za dojenje.

6. Držite se rutine

Zlatno pravilo za mnoge roditelje! Rutina je ključ za lakše roditeljstvo jer ne samo da se kod bebe uspostavlja osjećaj navike, već ćete i vi nakon nekog vremena znati tačno kada će vaša beba spavati, biti pospana ili koliko dugo inače spava. Nema ništa gore od iznenada nervozne bebe kojoj se spava kada pokušavate da popijete kafu u gostima, zar ne?

7. Birajte racionalno

Nekim roditeljima se ne dopada ideja “poduplavanja” stvari jer im se to čini kao više posla, pogotovo ako je u pitanju samo obična šetnja ili odlazak do prodavnice. Oni se odlučuju za racionalniji pristup pakovanja tj. tehnici “manje je više”. To podrazumijeva pakovanje samo stvari koje će im sigurno biti neophodne npr. pelene i vlažne maramice.

8. Pozovite unaprijed

Postoji mnogo varijabli kada se uputite vani sa novorođenčetom, nikada ne možete biti 100% sigurni kada i kako će mu se raspoloženje ili potrebe promijeniti. Neugodne situacije možete izbjeći tako što ćete se unaprijed informisati da li objekat ima mirno mjesto na kome možete podojiti bebu ili sobu za mijenjanje pelena. Isto tako, ukoliko idete u restoran možete preko telefona objasniti svoju situaciju i zatražiti izolovan sto i slično.

9. Da li ste ikada razmišljali o ovom triku?

Sitne stvari imaju tendenciju da “nestanu” kada su nam najpotrebnije. Igračke, duda, flašica misteriozno nestanu kada beba počne da plače. Mnoge mame koriste trik “privezivanja” ovih stvari za kolica, torbu ili u autu rastezljivim trakama. Na taj način stvari će vam uvijek biti pri ruci, nećete ih moći izgubiti, a neće završiti ni na prljavom podu!

10. Prepakujte se odmah

Znamo da će vam ponekad biti biti teško da se natjerate, ali svaki put kada se vratite kući postarajte se da dopunite zalihe pelena i drugih neophodnosti u torbi! Bićete zahvalni sami sebi sljedeći put kada se budete spremali za izlazak!

11. Napravite termin

Mala beba vam često postaje samo izgovor kada nemate motivaciju ili ne želite da idete vani. Zakažite konkretan termin sa svojim prijateljima, sa bebom ili bez bebe, i na taj način ćete sebe obavezati da izađete i provedete vrijeme van kuće.

12. Za roditelje vrijeme teče drugačije

Kada postanete roditelji, više ništa nije isto, ni vaše vrijeme nije više samo vaše i čini se kao da teče po nekoj drugoj formuli od one na koju ste navikli. Kada beba plače čini vam se kao da plače satima, a kada trebate izaći iz kuće vrijeme kao da vam isklizne kroz šake i uvijek kasnite. Nemojte da se potresate oko toga, naš savjet je da pokušate “uštinuti” po pet minuta gdje god stignete i da si uvijek date petnaestak minuta fore za sve što može poći naopako.

13. Budite brzi

Obavljanje više poslova u jednom danu sa malom bebom prosto nije moguće. Zaboravite na vrijeme kad ste mogli sve obaveze početi i završiti u jednom danu, od plaćanja računa, kupovine namirnica ili kafe sa prijateljima.

Ni vama, a ni vašoj bebi nije potreban stres koji može nastati u gužvi, negativna energija čekanja u redovima ili buka u javnom prevozu. Rasporedite svoje obaveze na jednu ili dvije dnevno.

14. Udahnite duboko

Kada ste novopečeni roditelji, prirodno je da vam u samim počecima napuštanje kuće sa bebom izaziva anksioznost ili nelagodu iz više razloga. I to je potpuno u redu. Pokušajte da prije same ideje o šetnji ili posjeti udahnete duboko i zamislite sve prednosti takvog poduhvata kao što je npr. čist vazduh i dnevna doza vitamina D za vašu bebu.

Isto tako, ukoliko ste u mogućnosti, pozovite partnera da vam se pridruži ili prijatelje koji će vas ohrabriti sa nekoliko rečenica. Vidjet ćete da nije toliko strašno.

15. Idite, čak i kada nije sve savršeno

Ne opterećujte se previše detaljima ili svojim nesigurnostima, izađite čak i kada osjećate da niste u potpunosti spremni ili da ste nešto zaboravili. Nije kraj svijeta, priprema i organizacija će postati lakši s vremenom.

Da li se slažete sa ovimsavjetima? Nadamo se da su vam se dopali, a ukoliko imate nešto da dodate, pišite nam u komentarima!