Kako biti dobar roditelj i bez svađe pronaći zajednički jezik sa djetetom?

Jeste li dobar roditelj ako se često svađate sa djecom? Psiholozi kažu da su najčešći uzroci konflikata sa mališanima zapravo njihovo nastojanja da pomjere granice koje su im postavljene.


Djeca su svjesna ograničenja od svoje treće godine. Granice im predstavljaju izazov i oni tada aktivno nastoje da se odupiru roditeljskim instrukcijama. Ovi konflikti mogu da se nastave i u dobi od tri, sedam i devet godina, manifestujući se na različite načine, prenosi Mamaklik.com.

Kako, onda, izbjeći konflikte i pronaći zajednički jezik sa svojim djetetom? Dobar roditelj bi, bez sumnje, primijenio ove vaspitne mudrosti, pomoću kojih se gradi dobar odnos sa mališanima, podiže njihovo samopouzdanje i koriguje ponašanje.

Na narednim stranicama pogledajte primjere ispravnog ponašanja sa vašim mališanima.

1. Dobar roditelj ne kritikuje

Niko ne voli kritičare. Sjetite se kako ste se sami osjećali kada ste dobijali oštre kritike ili zabrane, i onda ćete shvatiti talas ljutnje koji se diže u vašem djetetu kada ga kritikujete.

Otpor koji djeca osjećaju kada dožive kritiku onemogućava jasnu komunikaciju, tako da ono što tražite od njih potpuno pada u drugi plan.

Mada je ponekad teško, nađite način da ublažite kritiku.

Koristite pohvale, ističite njihove vrline, ponudite alternativna rješenja i dobićete rezultat koji je potpuno drugačiji!