Kako baloni mogu poboljšati motoričke sposobnosti vaše bebe?

Baloni nekada mogu poslužiti i kao više od lijepog ukrasa. Pogledajte kako.


Hirurzi balone koriste za određene medicinske zahvate, a helijumski baloni čak su korišteni za transport opreme za mjerenje atmosfere do Venere.

Pod pažljivim nadzorom čak i vaše dijete može imati koristi od njih. Primjećeno je da neki roditelji vežu balone za ruke i noge svojih beba, a shodno tome nameće se logično pitanje: zašto to rade?

Naime, postoje i neke cool igre s balonima u kojima mogu uživati ​​i starija djeca. Važno je raditi aktivnosti koje pomažu vašem djetetu da razvije različite vještine.

Da bismo obavljali svakodnevne zadatke, moramo imati dobre motoričke sposobnosti. Te se vještine počinju razvijati odmah nakon rođenja djeteta, a kako odrastaju, postepeno ih razvijaju sve više. Ako se ne razvije fina motorika, to bi moglo imati negativne efekte na njihov život.

To bi moglo značiti da se njihovi mišići možda neće pravilno razvijati ili da će imati poteškoća u interakciji sa svakodnevnim predmetima, poput posuđa, knjiga i igračaka. To čak može uticati na njihovu interakciju s drugom djecom, što dovodi do niskog samopoštovanja.

Davanje djetetu balona može imati brojne prednosti

Jedan od načina da se igrate balonima je labavo vezivanje balona punjenih helijem oko ruku ili nogu vašeg djeteta i samo ih pustite da pomiču tijela. Ovo je sjajan način za jačanje ukušnih motoričkih sposobnosti i očnih mišića za poboljšanje praćenja kretanja predmeta i održavanja fokusa i koncentracije na istom.

Kada dijete pomiče ruke i noge, može čuti da se baloni kreću i stvaraju buku, što mu također može pomoći da uči o uzročno-posljedičnim vezama. Važno je napomenuti da uvijek trebate biti s djetetom kada se igra balonima, jer to može predstavljati opasnost od gušenja.

Za stariju djecu postoje zabavne stvari koje mogu raditi s balonima, a koje mogu poboljšati koordinaciju ruku i oka, finu motoriku i grubu motoriku. Na primjer, možete tražiti od djeteta da rukama, prstima ili glavom udara nehelijumski balon naprijed-nazad ili ga može udarati nogama.

Mogli biste sami osmisliti neke igre s balonima, koristeći i helijumske i nehelijumske balone različitih boja. Na taj način vaše dijete može vježbati prepoznavanje boja, učiti o svijetu, poput toga kako djeluje sila gravitacije; i naučite kategorizirati predmete.

Pritom će naučiti i novi rječnik. Na primjer, riječi poput „gravitacija“ i „helij“ zasigurno će biti nove za njih. Osim toga, igranje balonima zahtijeva da djeca budu puno aktivnija nego kad se igraju igračkama na podu ili kada crtaju za stolom. To znači da je to dobro i za njihovo fizičko zdravlje.