Kako animirati dijete kada mu igračke postanu dosadne?

Kako zabaviti dijete kada mu igračke dosade?


Vaše dvogodišnje dijete je postalo zahtjevno u smislu igara, više mu nisu zanimljive igračke kojima se do sada igralo, a ne želite da mu dopustite da mnogo vremena provede ispred televizora… Sve su vam ovo poznate situacije, ali nemate ideju kako da zabavite vašeg mališana?

Vaše dijete obožava da crta? Dajte mu list papira i bojice i dobićete divnu škrabotinu. Divite se njegovom crtežu i pitajte ga šta je nacrtao. Najvjerovatnije nećete dobiti odgovor, pa vi nagađajte:

 – Da li je ovo zeko? Divan je, kako su mu samo lijepe uši!

Pokažite bebcu kako se crta, upoznajte ga sa bojama, zajedno bojite i crtajte.

Ipak, da vam uskoro zidovi ne bi bili «ukrašeni» istim tim prelijepim škrabotinama, nadzirite svog mališana dok stvara. Možete mu odrediti mjesto za crtanje, neka to bude u njegovoj omiljenoj stolici za stolom.

Kada djetetu opadne interesovanje za ovu vrstu zabave, sklonite pribor van njegovog dohvata. Razbacane bojice po cijeloj kući zaista nisu ono što vam je potrebno!

Učite pjesmice

Recitujte svom mališanu pjesme. Naša književnost prepuna je divnih dječjih pjesama koje još uvijek oduševljavaju naše najmlađe.

Bebac će znati da ponovi kratku pjesmicu koja se rimuje ako mu je ponovite samo nekoliko puta.

Ovo je odlična vježba za razvoj govora kod djece. Takođe, naoružajte se mnoštvom dječijih knjiga i pustite dijete da samo odabere onu koju želi da mu čitate.

Imajte strpljenja da mu ako treba i sto puta ponovite šta se nalazi na slici i vidjet ćete da će već sljedeći put kada uzme knjigu u ruke, najvjerovatnije već samo znati da imenuje sve predmete na slikama.

Ne podcjenjujte njihovu memoriju!

Kuhajte zajedno

Kada dođe vrijeme za pripremu obroka, uputite i svoje dijete u čari kulinarstva. Odvojite posude koje nisu lomljive i dozvolite malcu da se njima igra i oponaša sve što Vi radite. Dajte mu drvenu varjaču i pokažite kako se miješa supa, kako se mute jaja itd.

Takođe kada mijesite neko tijesto, odvojite jedno manje parče za dijete. Dajte mu tijesto i pustite ga da otkriva šta je sve moguće sa njim uraditi.

Možeti mu pokazati kako se prave različiti oblici od tijesta i naravno na kraju ispecite i ono što je dijete napravilo. Kada vidi rezultat svoga rada, odnosno svojih ruku djelo, bebac će biti neizmijerno sretan, piše Mamaklik.com.

Napravite malu radionicu

Ukoliko Vam prostor u kući ili stanu to dopušta, napravite poseban dio u kom će Vaš mališan moći da izvodi svoje “majstorije”. Na pod stavite veliki najlon, a radionicu opskrbite vodenim bojama, papirima, plastelinom i glinom, makazama i ljepilom, ali uvijek budite spremni da provedete vrijeme sa djetetom u radionici kako se ne bi povrijedilo nekim od navedenih pomagala.

Pravite različite oblike od plastelina, ili još bolje od gline pošto vam tada ostaje prostora i za doradu – bojenje po izboru. Dajte djetetu četkicu i neka pokuša vodenim bojama da oslika predmet napravljen od gline.

Kada se glina dobro osuši, nađite joj posebno mjesto u kući gdje će malo remek djelo biti izloženo.

Od ostataka različitih šarenih novina možete praviti razne kolaže, a uz to će dijete učiti kako se koji predmet zove i čemu služi. Izrežite recimo iz nekih kulinarskih novina sve predmete koji se koriste u kuhinji, pa iz drugih novina izrežite životinje itd. Kada jednom krenete, ideje će dolaziti same od sebe, a i Vi i Vaše dijete ćete se ludo zabavljati.

Vježbajte zajedno

Zašto ne biste iskoristili trenutke kada se recimo na TV-u pušta omiljeni crtani Vašeg djeteta da tih nekoliko minuta posvetite svom tijelu? Lezite sa djetetom na udoban tepih i pokazujte mu različite vježbice.

Njemu će siguno biti jako zanimljivo da oponaša pokrete Vaših ruku i nogu, a Vama će dobro doći da svojim mišićima posvetite barem petnaestak minuta dnevno. Ako djetetu vježbanje dosadi, uvijek može baciti pogled na crtani, a Vi nastavite sa vježbanjem.