Kada se djeca posvađaju tokom igre: Sedam jednostavnih savjeta za rešavanje konflikta

Konflikti su u dječijoj igri neminovni. Možete ih lako spriječiti i riješiti, a mi vam predlažemo nekoliko savjeta.


Kako god da okrenete, roditelji su rijetko kad zadovoljni ponašanjem svoje djece kad uđu s vršnjacima ili braćom i sestrama u konflikt. Ili je dijete previše svadljivo ili se povlači i ne bori se za sebe

I to je sve sasvim u redu jer kroz tako izazovne situacije mališan razvija svoju ličnost i gradi samopouzdanje.

Pročitajte savjete koji vam mogu pomoći u ovakvim situacijama.

1. Smirite situaciju

Recite uznemirenom djetetu da je neophodno da se prije svega smiri, ustali disanje i skloni se od osobe s kojom je u sukobu. Razdvojte ih na nekoliko minuta da se strasti smire, a tek nakon desetak minuta ponovo porazgovarajte o problemu.

2. Ignorisanje kao lijek

Kad vam se dijete požali da postoji verbalni konflikt s vršnjakom, najbolje je da ga posavjetujete da ga izbjegne tako što će igrnorisati dijete koje ga započinje i da potraži pomoć odrasle osobe (roditelja, nastavnika). U većini slučajeva nepridavanjem značaja dijete će odustati od svoje namjere.

3. Papir, kamen, makaze

Ukoliko ne mogu da se dogovore ko će prvi da se igra nekom igračkom, mogu da igraju “papir, kamen, makaze” ili da izvlače grančice. Bitno je samo da se utvrde pravila i da svi imaju podjednake šanse da osvoje mogućnost da prvi posjeduju željeni predmet.

4. Promijenite fokus

U situacijama kad dođe do svađe u toku neke igre, nekad je najdjelotvornije da se ta igra naprosto prekine na neko vrijeme. Tek kad su primorana da se igraju nečeg drugog, djeca će shvatiti koliko im je prethodna zajednička aktivnost bila zabavna i koliko su zapravo izgubili zbog svađe i prekida igre.

5. “Izvini” je iz raja izašlo

Strahovito je bitno naučiti djecu empatiji i da kažu izvini kad nekim postupkom povrede drugu stranu. Na taj način uče da grade blizak odnos s drugima i da preuzimaju odgovornost za svoje postupke koji nisu uvijek ispravni ni promišljeni.

6. Naučite ih da kažu “ne”

Naučite djecu da izraze svoje negodovanje kada im nešto nije po volji, ali pod uslovom da uzmu u obzir i osjećanja drugih oko sebe, a ne samo svoje potrebe. Ukoliko je dijete povodljivo i druga strana ga uslovljava nečim da bi nastavila druženje, objasnite mu da mora da zna da kaže “ne” i da je takva vrsta konflikta sasvim ok, prenosi Yumama.

7. Drugačije izražavanje

Ohrabrite najmlađe da uvijek kažu kako se osjećaju, ali iz sopstvene perspektive. Dakle, da drugaru koji neće da mu da loptu kaže umjesto “baš si cicija”, može da mu saopšti kako se osjeća rečenicom u stilu “ne prija mi kada nećeš ništa sa mnom da dijeliš”. Tako se drugo dijete neće osjećati prozvanim i lakše će da razmotriti mogućnost promjene nepoželjnog ponašanja u budućnosti.