Kada počinje nastava u ZDK i na koji način će se odvijati?

Nastava u ZDK još nije počela zbog trenutne epidemiološke situacije u ovom kantonu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, na svom jučerašnjem zasjedanju u Zenici, donio je preporuku da osnovci i srednjoškolci koji se obrazuju po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku naredne sedmice vrate u školske klupe, potvrdio je za Zenicablog ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

Naime, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, početak drugog polugodišta u više od 60 osnovnih te 30 srednjiih škola, koje je trebalo početi 24. januara, prolongiran je dva puta po sedmicu dana.

– S obzirom da je nešto bolja epidemiološka sitiacija, Krizni štab je preporučio da od ponedjeljka, 7. februara, počne nastava i u ovim školama te da se odvija u punom kapacitetu. To znači da će se đaci vratiti u školske klupe, ističe ministar Kozlić.

Podsjetimo, drugo polugodište za đake u školama u općinama Žepče i Usora, u kojima je predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u nadležnosti lokalnih zajednica, počelo još 10. januara, jer su, zbog Božića, ranije i okončali prvo polugodište.

U prve dvije sedmice nastava u drugom polugodištu u tim općinama odvijala se na daljinu, online, ali su se u općinu Usora đaci u školske klupe vratili 20., a u Žepču 24. januara, kada je počelo drugo polugodište i za đake osnovne i srednje škole Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici.

Drugo polugodište u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom počelo je također 10. januara.