Kada je najbolje vrijeme da dijete nauči voziti bicikl?

Kada je idealno vrijeme da dijete nauči voziti bicikl?


Djetetova sposobnost da uspješno savlada i nauči voziti bicikl ovisi o njegovom fizičkom razvoju, koordinaciji te grubim i finim motoričkim vještinama. U skladu s time, smatra se kako je većina djece za prvu vožnju spremna već od treće godine života, naravno, uz dodatnu pomoć.

Fizička spremnost djeteta

Da bi dijete počelo s vožnjom bicikla, mora stvoriti osjećaj za ravnotežu i imati pojam o koordinaciji. Djeca koja nisu u fazi samostalnog hodanja također nisu ni u mogućnosti održavati se uz pomoć pokretnih igračaka, s naglaskom na bicikl.

Dakle, fizički faktori koji određuju najbolje vrijeme za učenje ponajviše ovise o sigurnom održavanju ravnoteže, rotacijskoj brzini kotača i propulziji, odnosno sili za svladavanje otpora. Pomoćni kotačići izvrstan su način na koji će dijete održati koordinaciju, a sam čin pedaliranja pružit će mu osjećaj za kontrolu brzine, piše wishmama.hr.

Djeca u dobi od 3 do 4 godine

Djeca koja imaju 3 ili 4 godine nalaze se u periodu značajnog napretka grubih motoričkih sposobnosti. Vrijeme je to kada uče balansirati na jednoj nozi, hodati na prstima, penjati se i preskakati. Trogodišnjaci tako mogu pedalirati, koristiti rukohvat i upravljati objektima koji imaju tri kotača kao što su tricikli, ali još uvijek nemaju razvijenu visoku razinu održavanja ravnoteže koju zahtjeva vožnja na dva kotača.

U mnogim slučajevima zbog jačanja koordinacije i mišićne kontrole, trogodišnjaci i četverogodišnjaci mogu bez većih problema upravljati malim biciklima s pomoćnim kotačićima ili biciklima koji nemaju pedale, već se pokreću odgurivanjem od tla.

Djeca u dobi od 4 do 5 godina

Djeca koja su navršila 4 ili 5 godina gube interes za pomoćne kotačiće ili odgurivanja te se počinju zanimati za bicikl koje koriste starija djeca. Većina petogodišnjaka ima razvijenu ravnotežu i koordinaciju koja im je potrebna za upravljanje bicikla bez ikakvih pomoćnih dodataka. Međutim, iako su petogodišnjaci sposobni upravljati većim biciklom, još uvijek ne razumiju da postoji mogućnost povreda prilikom vožnje na prometnoj trasi ili bez zaštitne kacige.

Djeca u ovoj dobnoj skupini nerijetko podliježu padovima i kojekakvim ozljedama koje je uz pratnju odrasle osobe lako izbjeći, pa budite na dodatnom oprezu. U ovoj je dobi zbog nešto sporijih refleksa, potrebno razmisliti o korištenju nožnih kočnica, kako bi se u slučaju potrebe bez razmišljanja lakše zaustavili.

Djeca u dobi od 6 do 12 godina

Većina je šestogodišnjaka potpuno sposobna fizički upravljati biciklom bez pomoćnih kotačića uz vrlo dobar, odnosno odličan osjećaj za izbjegavanje opasnosti i s njima povezanih ozljeda. Također, koordinacija i dobro razvijeni refleksi u ovoj im dobi dopuštaju korištenje ručnih kočnica.

Djeca koja se nalaze u dobi od 9 do 12 godina dovoljno su velika da mogu koristiti i bicikle s više brzina pa je ovo vrijeme raznih eksperimenata, poput brze vožnje ili vožnje u prometu.

Dodatni savjeti za sigurnu vožnju

Kako bi vaše dijete u vožnji bilo što sigurnije, kupite mu bicikl koji odgovara njegovoj dobnoj skupini. Dakle, veličina bicikla treba djetetu osigurati ugodno upravljanje njime, s visinom sjedala koja će mu omogućiti da istovremeno s oba stopala dotakne tlo.

Svakako imajte na umu da bi djeca u vožnji biciklom trebala koristiti zaštitnu kacigu, koja na glavi ne smije biti prečvrsta, ali ni prelabava. Osim glave, dobro je zaštititi i tijelo, a to je najbolje učiniti raznim vrstama štitnika za koljena i laktove.