Jeste li čuli za pametne pelene? Roditeljima šalju obavijest kada je vrijeme za presvlačenje

Senzor će poslati poruku na mobitel putem aplikacije, upozoravajući osobu da bebi treba promijeniti pelenu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Naučnici s Univerziteta Penn State nedavno su kreirali pametnu pelenu s ugrađenim senzorom, koji će poslati upozorenje na mobitel kada beba obavi nuždu.

Univerzitet Penn State iz Pensilvanije nedavno je predstavio pametnu pelenu s ugrađenim senzorom uz pomoć kojeg će roditelji znati kada trebaju presvući svoje dijete. Istraživači su ugradili četiri senzora između slojeva pelene kako bi stvorili tzv. pametnu pelenu, a više informacijama može se pronaći u naučnom časopisu Nano Letters.

 – Ta je aplikacija zapravo nastala iz ličnog iskustva. Ne postoji jednostavan način da saznate koliko je mokra pelena, a ta bi informacija mogla biti jako vrijedna za roditelje, izjavio je dr. Huanyu Cheng, koji je otac dvoje male djece.

Pelena je izrađena od papira koji je tretiran natrijevim hloridom i na sebi ima obris štampane ploče koja je iscrtana olovkom za prijenos grafita na površinu s pričvršćenom malom litijskom baterijom. Nakon što se pelena smoči, grafit reagira s tekućinom i natrijevim hloridom, a kako ga papir upije, elektroni će teći do grafita i pokrenuti senzor.

Senzor će poslati poruku na mobitel putem aplikacije, upozoravajući osobu da bebi treba promijeniti pelenu. Može čak pružiti informacije o tome koliko je pelena mokra, što roditeljima može pomoći da odluče treba li pelenu odmah promijeniti.

Senzor se također može koristiti u bolnicama ili staračkim domovima i kao takav može pomoći u otkrivanju nekih većih zdravstvenih problema kao što su zastoj srca ili upala pluća. Dok su i uređaj i telefonska aplikacija još u fazi razvoja, naučnici se nadaju da će pametna pelena uskoro biti dostupna javnosti.