Jeftino, brzo i lako: Kako da napravite lažne balone sa helijumom?

Baloni koji lebde su za decu veoma zanimljiva zabava, ali ovakvi baloni, napunjeni helijumom, nisu baš jeftini. A zašto bi ih i kupovali, kada ih sami možete napraviti. Evo i kako.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Činjenica je da baloni koje vi napravite, neće lebdjeti na plafonu baš kao oni napunjeni helijumom, ali mogu biti adekvatna i jeftina zamjena.

Ono što vam je, pored balona, potrebno sigurno imate u svojoj kuhinji, a to su sljedeće stvari:

  • nekoliko balona
  • prazna plastična flaša od 1l ili 1,5 l
  • lijevak
  • sirće
  • soda bikarbona.

Postupak

Napunite trećinu flaše sirćetom. Zatim, u balon, uz pomoć lijevka, stavite 2-3 čajne kašike sode bikarbone, a zatim pažljivo, da se soda ne prospe navucite balon na grlo flaše i reakcija će uskoro uslijediti. Balon će se puniti ugljendioksidom, koji će ispuštati soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom.

Kada se balon napuni, samo ga zavežite i zalijepite za plafon uz pomoć statičkog elektriciteta. To ćete postići tako što ćete balon najprije natrljati o materijal koji će dati elektricitet ili jednostavno ga protrljajte po svojoj kosi.

Efekat će biti nevjerovatan i baloni će izdržati najmanje pet sati da ne padnu. Ovim jednostavnim trikom, vašim mališanima ćete pružiti neviđenu zabavu.