Jednu stvar nemojte raditi: Kako djetetu zaustaviti krvarenje iz nosa

U našoj kulturi ove su greške vrlo česte u postupanju s djetetom koje krvari iz nosa, što je potpuno pogrešno.


Foto: Envato
Foto: Envato

Više od 90 posto slučajeva krvarenja iz nosa kod djece je iz prednjeg segmenta nosa u kojem se nalazi splet krvnih žilica i lako je rješivo konzervativnim putem. Ipak, uvijek valja provjeriti krvari li dijete sprijeda na nos ili otraga pa primarno guta krv.

U opisanoj situaciji uvijek je to krvarenje sprijeda. Međutim, ako krvari primarno straga, dijete treba odvesti u hitnu medicinsku službu i potražiti pomoć, jer se u takvim slučajevima ne radi o krvarenju iz Kiesselbachova pleksusa, već o krvarenju iz neke veće krvne žile iz stražnjih dijelova nosnih šupljina ili nosnog dijela ždrijela.

Kao razlog krvarenja iz stražnjih dijelova nosa mogu biti zapuštena strana tijela nosa, tumori, anomalije krvnih žila, što traži dodatnu obradu i vjerovatno hirurško liječenje, prenosi Ordinacija.hr.

Šta učiniti

Prvo i osnovno pravilo je – ostanite mirni i djelujte tako i na dijete. Posjednite ga na sebe leđima prema vašem trbuhu i nagnite dijete lagano prema naprijed.

Dijete mora držati otvorena usta i pustiti da izađe iz usta krv ako se slučajno slijeva dijelom u ždrijelo. Ne gutati krv!

Pritisnite na prednju trećinu nosa uz sam vršak i držite čvrsto 5 minuta bez povremenog popuštanja i provjeravanja je li prestala teći krv ili nije.

Na taj način radite direktan pritisak na mjesto krvarenja, kako biste radili i s bilo kojom drugom povredom na licu ili tijelu.

Možete staviti hladnu oblogu na obraze i nos, jer na taj način potičete vazokonstrikciju (stiskanje) krvnih žila i smanjujete krvarenje.

Najčešće greške

Ako krvarenje nije prestalo, pokušajte još jednom sve ispočetka. Sve vrijeme pričajte s djetetom umirujućim glasom o nečemu što mu je zanimljivo i drago, kako biste ga relaksirali i odvratili pažnju od krvarenja. Možete mu pjevati neku omiljenu pjesmu ili pričati priču koju voli!

Ako krvarenje i nakon drugog pokušaja zaustavljanja na opisani način nije prestalo, pokušajte na stranu iz koje krvari staviti komad vate, velik otprilike 3 cm u promjeru, koji ste prethodno natopili vazokonstrikcijskim kapima za nos (tzv. obične kapi za nos). Nemojte ga gurati duboko u nos tako da ga ne vidite od sprijeda! Morate vidjeti vanjski rub tampona! Tampon neka stoji u nosu 20-ak minuta.

Ako i nakon toga dijete i dalje krvari, javite se ljekaru!

Najčešće greške koje se rade tokom pokušaja zaustavljanja krvi iz nosa su:

  1. Zabacivanje glave prema natrag – potiče slijevanje krvi u dušnik i jednjak i može dovesti do povraćanja krvi ili kašlja i gušenja
  2. Stavljanje hladnih obloga na vrat – nekorisno!
  3. Pritisak na nosne kosti – nekorisno!

U našoj kulturi ove su greške vrlo česte u postupanju s djetetom koje krvari iz nosa, što je potpuno pogrešno!