Jednake šanse za sve učenike i učenice – danas u školi sutra na radnom mjestu

Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.


Foto: Akta.ba
Foto: Akta.ba

Međunarodni dan srednjoškolaca i srednjoškolki obilježava se 17. novembra u cijelom svijetu. To je dan kada se slavi pravo svakog učenika i učenice da se školuje i da ima pristup obrazovanju.

Pridružujući se slavlju 17. novembra ove godine, tim projekta Stručno obrazovanje u BiH zajedno sa svojim projektnim partnerima, odaje priznanje svim srednjoškolcima i srednjoškolkama koji su naporno radili i školovali se tokom pandemije COVID-19. Prisustvovanje online nastavi, pojedinačnim radom u teškim uslovima bez druženja sa vršnjacima i vršnjakinjama zahtijevalo je velike fizičke i mentalne napore. Uprkos tome, učenici i učenice širom Bosne i Hercegovine su dali svoj maksimum da uspješno završe obaveze u školi.

U okviru projekta Stručno obrazovanje u BiH tokom pandemije COVID-19, posebna pažnja se posvećuje prevazilaženju izazova u obrazovanju koji su naglasili faktore uzroka socijalne isključenosti i pogoršala već postojeće obrazovne i društvene nejednakosti. Stoga je bitno istaći zalaganja učenica i učenika u jačanju osjećaja pripadnosti i inkluzivne zajednice tokom učenja na daljinu.

Srednje stručne i tehničke škole u Bosni i Hercegovini suočile su se i sa izazovima praktične nastave i uspješno iznijele svoje zadatke zahvaljujući angažmanu i nastavnika, nastavnica i učenika i učenica. Prilagođavanje novim metodama učenja bio je sastavni dio suočavanja sa zdravstvenom krizom izazvanom korona virusom i njenim uticajem na budućnost.

Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki, projekat Stručno obrazovanje u BiH zajedno sa svojim projektnim partnerima, želi još jednom naglasiti važnost jednakog pristupa obrazovnom procesu i inkluzije svih učenika i učenica. Sve djevojke i mladići trebaju imati jednake šanse u učenju i radu, danas u školi sutra na radnom mjestu.

S tim ciljem potrebno je unaprijediti obrazovne sisteme u Bosni i Hercegovini kako bi se svima osiguralo učešće u inkluzivnoj nastavi i otklonile prepreke pristupu obrazovanju. Značajan faktor u tom pogledu je jačanje fleksibilnosti sistema i uključenosti pedagoških zavoda i ministarstava obrazovanja i posvećenost osnaživanju kapaciteta srednjih stručnih i tehničkih škola i nastavnog kadra. Škole će svojim angažovanjem i radom na jednakopravnosti učenika i učenica učiniti inkluzivno obrazovanje kvalitetnim. Sistemska podrška institucija obrazovanja i cijelog društva će omogućiti njihovu ravnopravnost i mlade pripremiti za samostalnu i produktivnu budućnost, piše Akta.

Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki takođe je prilika da se ukaže na važnosti partnerstva javnih i privatnih struktura u sektoru dualno organizovanog obrazovanja i osposobljavanja, kako bi se stvorili bolji uslovi za školovanje učenica i učenika na ravnopravnoj osnovi, bez predrasuda o isključivo “muškim” ili isključivo “ženskim” zanimanjima. Od 17.11.2021. do 17.12.2021. godine u okviru projekta ”Stručno obrazovanje u BiH sprovodi se kampanja ”Stručno obrazovanje za sve – sada i za budućnost” kako bi se ukazalo na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH.

Projekt “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

Projekat podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada.