Je li bolje biti strog ili popustljiv roditelj?

Saznajte koji je pristup u odgoju djece bolji za njih: autoritativni ili popustljivi?


Foto: Envato
Foto: Envato

Onako kako odgajate dijete, takvo će i ono biti kada poraste – tvrde pedagozi koji su, na osnovu studija, došli do zaključka da postoje tri osnovna tipa odgoja.

Precizno objašnjenje

Autoritativni roditelji su izuzetno zahtjevni. Oni postavljaju rigidna pravila, ali istovremeno poštuju potrebe mališana. Iako uvijek traže precizno objašnjenje za sve što djeca žele ili traže, u isti mah su spremni saslušati i uvaže njihovo mišljenje.

Stručnjaci kažu da je ovo najbolji pristup i da su tinejdžeri iz takvih porodica poslušni, imaju svoje “ja” i ne upadaju u nevolje.

Popustljivi roditelji ne postavljaju nikakva pravila niti granice. Kod njih vlada široka demokratija. Skoro uvijek su na strani djeteta, izlaze im u susret i ispunjavaju im ne samo potrebe i želje, već i hirove. Problem je što ih njihova djeca kada porastu ne doživljavaju kao autoritet, pa ih ne poštuju previše, a nemaju poštovanje ni prema drugima.

Roditelji koji kontroliraju svaki korak svoje djece, postavljaju im jasna pravila i granice, ali ne objašnjavaju razloge za to. Ne žele saslušati mišljenje mališana, nego sve mora biti po njihovom.

Upravo djeca odgajana na ovaj način imaju najveće šanse izrasti u delinkvente ili osobe sklone porocima, prenosi Avaz.